Лекарства за лечение на простатит

лекарства за простатит

Простатитът е възпалително заболяване, което е опасно не само със своите симптоми, като болка, температура и риск от нагнояване, но и с последствията. Сред тях са безплодие, импотентност, образуване на злокачествен тумор в тъканите на простатата, преминаване на патологията в хронична форма и разпространение на инфекция във всички органи на пикочно-половата система.

Много пациенти се опитват сами да намерят лек за простатит, без да прибягват до помощта на лекари, започвайки ситуацията и постигайки развитието на усложнения, такава тактика е фундаментално погрешна. По-лесно и по-бързо е да се излекува острата форма на заболяването, следователно при първите подозрителни признаци, показващи развитието на патология, е необходимо да се потърси помощ от квалифициран специалист.

Основната причина за остро възпаление на простатната жлеза се счита за бактериална инфекция - изисква задължителното предписване на антибиотици. Заболяването в хронична форма се лекува по-дълго и по-трудно - тук лекарят свързва имуномодулатори, свещи, терапевтичен масаж и физиотерапия.

За това какви лекарства се използват за лечение на простатит, за целта на тяхното назначаване и условията за приемането им - ще бъдат описани в този материал. Той е въвеждащ, списъкът с лекарства за простатит не трябва да се приема като ръководство за действие, окончателният избор на терапия се извършва от лекар.

Антибактериални лекарства

Ефективните средства за лечение на простатит, който се развива на фона на бактериална инфекция, разбира се, са антибиотиците. Също така, лекарите предписват лекарства от тази група не само за остра, но и за хронична форма на заболяването, в зависимост от вида на патогена, клиничните симптоми и като се вземе предвид терапията, която пациентът е бил подложен преди това.

Изборът на подходящо лекарство се извършва след анализ на микрофлората, взета от уретралния канал чрез остъргване, както и резултатите от кръвни изследвания чрез PCR и простатен секрет. Най-често лекарите избират най-ефективното лекарство за простатит от групата на следните антибактериални лекарства:

  • флуорохинолони - лекарства на базата на левофлоксацин, офлоксацин и ципрофлоксацин;
  • тетрациклинови лекарства;
  • цефалоспорини - както за вътрешна употреба, така и за интрамускулно приложение;
  • защитени пеницилини;
  • макролиди.

Необходимо е да се разкаже по-подробно за лекарствата срещу простатит от изброените групи, за техните свойства, характеристики и групи микроорганизми, върху които действат.

Флуорохинолони

Факт е, че тези лекарства имат максимална способност да се абсорбират в тъканите на простатната жлеза, създавайки кумулативен ефект там и водейки до бързо облекчаване на възпалителния процес.

Разбира се, антибиотик от групата на флуорохинолоните е бързодействащ лек за простатит, но трябва да приемате лекарството в пълния курс, препоръчан от Вашия лекар. Ако пациентът самостоятелно отмени лекарството след изчезването на основните симптоми на заболяването, инфекцията става латентна (спяща) форма и се проявява под формата на обостряния на хронична патология.

Тетрациклини

Сред лекарствата от антибактериални групи тетрациклините при лечението на простатит започнаха да се предписват много по-рядко. Това се дължи на големия брой странични ефекти и не особено добрата поносимост от пациентите. Има обаче едно лекарство, което е ефективно срещу много патогени и се препоръчва от лекарите при острата форма на заболяването.

Основният плюс на лекарствата е постигането на максимална концентрация на активното вещество в тъканите на простатната жлеза след няколко часа. Не се препоръчва при пациенти с чернодробни и бъбречни проблеми, както и при свръхчувствителност към тетрациклини.

Цефалоспорини

Препаратите за лечение на простатит при мъже от групата на цефалоспорините показват висока активност срещу широк спектър от патогени. Тези средства ви позволяват да се отървете от микробната флора и простатита, причинени от гонококи, E. coli, Trichomonas, Proteus, Klebsiella, ентеробактерии и други патогени.

Подробен списък на противопоказанията, при които цефалоспорините не трябва да се използват при конкретни пациенти, ще бъде представен от лекаря, но в повечето случаи това са проблеми с чернодробната и бъбречната система, както и свръхчувствителност към тази серия лекарства.

Пеницилини

Кои лекарства за простатит от групата на защитените пеницилини могат да се използват за лечение на това заболяване зависи от резултатите от анализа за вида на патогена и определянето на неговата чувствителност към лекарства.

макролиди

Въпреки това, тези лекарства са високоефективни при лечението на полово предавани болести, имат ниска токсичност, проникват добре във вътреклетъчното пространство и не оказват вредно въздействие върху чревната микрофлора. Поради това те все още се използват за комплексна терапия на възпаление на простатата, често в комбинация с цефалоспорини.

Лекарите отбелязват, че лекарствата от редица макролиди са много ефективни на етапа на последваща грижа, тоест след завършване на основния курс на терапия, например флуорохинолони или цефалоспорини.

Популярни лекарства

Фармацевтичният пазар сега предлага много лекарства, сред които е напълно възможно да изберете ефективно лекарство за простатит, което засяга конкретен проблем. И така, основните оплаквания на мъжете с тази диагноза са:

  • болков синдром;
  • загуба на пълна еректилна функция;
  • проблеми с уринирането;
  • болка и дискомфорт по време на полов акт;
  • влошаване на общото благосъстояние, намаляване на защитните сили на организма.

Лекарите винаги предупреждават пациентите, че нямате представа колко различни химически и билкови препарати, както и хранителни добавки сега се продават за борба с изброените симптоми на простатит.

Не всяко от лекарствата ще помогне на мъжа да се справи с болестта, тъй като изборът на лекарства трябва да бъде лекуващият лекар, като се вземе предвид формата и стадия на простатита, причината за възникването му, клиничните симптоми и възрастта на пациента. Всички лекарства трябва да се използват само по препоръка на специалист, като се вземат предвид дозировката и хода на терапията.

Какъв вид лекарство да се приема за простатит зависи не само от финансовите възможности на пациента, но и от проявите на заболяването, неговата форма и стадий. Не се препоръчва самостоятелно закупуване на лекарства, дори и от растителен произход, без предварителен преглед и консултация с лекар, тъй като няма универсално лекарство за простатит, което помага на всички без изключение.

Ако лекарството се оказа ефективно за един мъж, то може просто да навреди на друг, следователно при лечението на възпаление на простатата трябва да бъдете максимално внимателни и да действате съвместно с квалифициран специалист.