Профилактика на простатит у дома: ефективни методи

Възпалението на простатната жлеза е най-честата патология сред мъжете на възраст 30-50 години, произтичаща от синдрома на тазов венозен застой, периферна автономна недостатъчност, инфекциозни лезии, нарушено функциониране на имунната система и други негативни явления. За да се избегне рискът от появата на заболяването, мъжкият пол се препоръчва да извършва профилактика на простатит у дома. Превантивните мерки помагат да се премахнат първопричините за патогенното състояние. За да се предотврати възпалителния процес на отделителния орган, на мъжа се препоръчва да обърне повишено внимание на начина си на живот, да се придържа към основите на правилното хранене, да не пренебрегва физическата и сексуалната активност и да практикува терапевтична гимнастика и масажна терапия. Профилактиката на простатит в ежедневието не изисква специални умения, но за да не се появи заболяването, човек трябва да проявява търпение, напористост и последователност при извършване на прости манипулации.

Простатит

Причини за простатит

За човешкото здраве се доказва неговата жизнена дейност. Рискът от възпалителни лезии е свързан със следните фактори:

 1. Заседнал- липса на спорт, заседнала работа.
 2. Неправилен хранителен прием -преобладаването на солени, пържени, пушени храни, постоянни закуски, допринасящи за метаболитни проблеми.
 3. Продължително сексуално въздържание.
 4. Злоупотреба с лоши навици- пушене, пиене на алкохол, включително слабоалкохолни напитки.
 5. Фонови патологии- хемороиди, запушена дефекация.
 6. Блудничество- безразборен сексуален живот без контрацепция (презерватив).
 7. Болести на пикочните пътища.
 8. ППИ, инфекция на пикочно-половите пътища.
 9. Сексуална дисфункция- Трудност с еякулация.
 10. Намалена ефективност на имунната система.
Заседналият начин на живот е причина за развитието на простатит

На първо място, профилактиката на простатита предполага лечение на горните проблеми. Колкото по-скоро започне терапията и превантивните мерки, толкова по-големи са шансовете за нормален секс и запазване на репродуктивната активност.

Първична и вторична профилактика на простатит

Превантивните мерки за простатит се класифицират на:

 • Основна- поради предотвратяването на началото на заболяването и е важно да се предотврати простатит за всеки мъж, който е достигнал 30-годишна възраст;
 • Втори- означава действия за мъже, които вече са се сблъсквали с болезнени симптоми. В тази ситуация е важно да се предотврати пренебрегването на процеса, хронифицирането на заболяването, повтарянето на симптомите.

Профилактиката на простатит се характеризира с лечебни интервенции, които подобряват цялостното здраве и качеството на живот.

Действителни съвети за избягване на възпаление на простатата

Важно е мъжете, изложени на риск от заболяване, да наблюдават внимателно собственото си здраве. Това правило важи особено за мъжете, чиято работа е свързана със седене пред компютър, престой във влажност, мазета, хипотермия, повишена умора.

Справка! Благодарение на ранната превенция на здравния контрол ще бъде възможно да се запазят пълноценни мъжки функции, да се осигури високо качество на живот и също така да не се налага да се харчат пари, тъй като цената на лечението често не е евтина.

Придържайки се към съветите, хората в риск ще могат да предотвратят появата на простатит и да предотвратят хронифицирането.Мъжете се съветват да спазват правилата по-долу:

 • Здравословен начин на живот, посещение на фитнес зали, фитнес центрове.Мъжете със заседнала работа трябва да правят почивки веднъж на 6 часа, да ходят по-често - за да се избегне застой на кръв в тазовите органи.
 • Интимност с партньор. Честотата и естеството на сексуалното удоволствие има положителен ефект върху здравето на простатата. Но сексуалното извращение, безразборният секс без презерватив провокират предаването на полово предавани болести, а специално удължаване или отстраняване на пениса от влагалището преди еякулация има вредно въздействие върху отделителния орган. Най-хубавото е да правите постоянен секс с един партньор.
 • Правилното хранене.Основата на храненето се състои от продукти, които са полезни за целия организъм, включително за простатната жлеза. Диетичните мерки включват консумация на рибни и месни ястия, зърнени храни - особено ориз и елда, морски дарове, мляко и кисело мляко, пчеларски продукти, компоти, плодови напитки, приготвени в домашни условия, пресни зеленчуци и плодове. Менюто не трябва да включва алкохол, лимонада, прекомерна консумация на печени изделия, карантия, бързо хранене, мазни храни, пушени меса, храни с подправки.
 • Липса на хипотермия.За да избегнете пикочно-половите инфекции, е важно да се обличате според времето, да избягвате хипотермия през студения сезон и да носите дишащо облекло в горещо време.
 • Добра почивка, сън.При постоянни тежки преумори, липса на почивка, депресия може да настигне, в резултат на което защитните функции на организма отслабват, имунитетът "пада". За да бъде състоянието на имунната система винаги най-доброто, е необходимо да си почивате, да спите поне 8 часа на ден, да лекувате възпалителни заболявания навреме - за да предотвратите хронизирането на процеса, да промените околната среда, да влезете чистия въздух и избягвайте стресови ситуации.
 • Студен и горещ душ.Ежедневно се провежда хидротерапия, за да се избегне застой на кръв в малкия таз. Душът е не само хигиенна процедура - хидротерапията активира кръвообращението, подобрява имунитета. За да се ускори притока на кръв, трябва редовно да се прави душ масаж в областта на слабините.
 • Навременни прегледи от уролог.Необходимо е да отидете на лекар, дори ако няма симптоми на простатит. При диагностициране на възпаление на простатата през първите шест месеца, мъжът трябва да се подлага на медицински прегледи всеки месец, след лечение, когато състоянието се подобри, достатъчно е веднъж на 3 месеца. През следващите 3 години се препоръчват профилактични прегледи на всеки 6 месеца - дори при липса на патологични признаци. След 40 години лекарят изпраща мъж за ултразвуково изследване на простатата.
Студен и горещ душ

Забележка! Профилактика на простатит - поддържане на мъжките функции в продължение на много години. Въпреки това, придържайки се към превантивните мерки, е необходимо да се вземе предвид основната причина за патологията, тъй като при някои това е пасивен начин на живот и липса на секс, във втория - наличието на лоши навици, а в третия - PAP .

Упражнение за профилактика на простатит

Ако всеки ден в продължение на 5 - 10 минути да се отделят на прости упражнения, ще бъде възможно да се избегне развитието на патологичен процес, пренебрегването на който заплашва с карцином на простатата.

Много мъже са мързеливи към ежедневните упражнения и предпочитат да използват лекарства вместо упражнения. Лекарите обаче предупреждават, че много лекарства са неефективни и само самохипнозата помага при прием на лекарства. Освен това аптечната мафия печели много пари от болни хора, така че често рекламите за наркотици са пълна измама.

Принуждаването да правите упражненията е необходимо само в началото. Тогава нуждата ще се превърне в навик, така че мъжът няма да изпитва дискомфорт и няма да отделя много време за тренировки.

Упражнение за профилактика на простатит

Манипулациите се фокусират върху премахване на застоя на венозна кръв в тазовите органи, подобряване на кръвообращението в цялото тяло и поддържане на функциите на простатната жлеза.

"Разхождайки се" на задните части

Методът работи само за ежедневна употреба. Резултатът се очаква след 2-3 месеца усилени тренировки. За предотвратяване на дисфункция на простатата и активиране на притока на кръв в малкия таз, мъжът трябва да се придържа към следния алгоритъм на действие:

 1. Седим на пода, държим краката си в сгънато положение;
 2. Сгъвайки бедрата, ние се движим последователно на задните части.

Само 1 - 2 минути на ден помага за предотвратяване на простатит.

Клякане и разтягане

Такива тренировки се показват на всички мъже и особено на тези, които прекарват много време в заседнала работа или в кола. Обучението не изисква специални умения, може да се направи:

 • Изкачване на стълби, прекрачване на стъпало, едновременно клякане и разтягане;
 • В процеса на ходене - полуклек и пролет на единия крак, изпълнявайки разтягащи движения.
Полуклек

Стискане на бедрата

Често можете да видите жени, които правят този вид манипулация в часовете по фитнес. Но мъжете също се съветват да направят прост трик за профилактика на простатит. Ще ви трябва гумена топка или тренажор за пеперуди. Атрибутите се поставят между бедрата, след което е силно необходимо да се компресират проксималните части на долните крайници. Само 3 минути на ден ще предотвратят развитието на патология.

Препоръки за заседнали мъже

Шофьорите, служителите в офиса и мъжете с други заседнали професии се насърчават да правят прости неща, които са невидими за другите:

 1. вдишваме дълбоко, без да ставаме от работното място;
 2. изпълняваме упражнения за перинеума - мускулна тренировка;
 3. стягаме мускулите на перинеума възможно най-високо;
 4. задръжте дъха си за 3 - 5 секунди.
Служител в офис

Лекарите съветват да повторите стъпките от 5 до 6 пъти. През деня, за най-голяма ефективност, е по-добре да изпълнявате 1-2 подхода.

Мъжете, които водят заседнал начин на живот или страдат от излишна мастна тъкан, трябва да следват съвета на лекар и да правят поне 100 стъпки дневно. За това не е необходимо да напускате апартамента (но е желателно). Достатъчно е да изберете подходяща траектория и да се разходите. Движението не само насърчава кръвообращението и предотвратяването на възпаление на простатната жлеза, но също така насърчава бързия метаболизъм, облекчава затлъстяването.

Масаж на простатата

Масажът на простатната жлеза е ефективен за нормализиране на функциите на органа, но е по-ефективен, ако масажната терапия се извършва от специалист.

Внимание! Масажирането на отделителния орган трябва да се извършва само след лечението на остър процес.

Масажът на простатата е полезен за:

 • Стимулиране на кръвообращението, чрез масаж в организма влизат кислород и други полезни химични елементи.
 • Увеличаване на синтеза на тестостерон - андроген, отговорен за еректилната способност.
 • Повишен тонус на слабинните мускули, поради което процесът на уриниране се нормализира.
Масаж на простатата

Честотата на масажните процедури се определя от индивидуалните показатели - в зависимост от състоянието на пациента и болестния процес. При хроничната форма трябва да се извършват 2 до 4 сесии на седмица. При липса на напредък е позволено да се намали представянето до 1 - 2. При необходимост е допустимо да се използват специални стимулатори за масаж - тогава честотата може да се увеличи до 2-3 на седмица.

Класифицират се следните видове масажни техники:

 1. Ръчен масаж - прави се с пръст, извършва се като профилактика на простатит;
 2. В ранен стадий на заболяването се препоръчва да се изпълни техниката - изстискване и разкопчаване на сфинктера;
 3. Ректален масаж - извършва се с помощта на специални вакуумни помпи през ануса;
 4. Масаж с клизма с отвара от лайка - препоръчително е да задържите течността в себе си известно време;
 5. Урологичен масаж - техниката се използва само в клинична обстановка, тъй като за извършване на терапията са необходими специални инструменти.
Конкременти в простатата

Когато масажирате, трябва да бъдете изключително внимателни, за да избегнете увреждане на лигавицата на ануса. Масажирането е противопоказано за мъже, страдащи от следните патологии:

 • хемороиди;
 • камъни в простатата;
 • доброкачествени и злокачествени новообразувания;
 • остър ход на други патологии на пикочно-половата система.

Справка! Не всеки мъж ще търси помощ от масажисти, така че алтернатива на превантивния масаж е редовният секс с един сексуален партньор.

Лекарства за профилактика на простатит

Профилактичните лекарства за нормализиране на функциите на простатата съдържат растителни екстракти и са насочени към ускоряване на притока на кръв в органа, премахване на стагнацията и увеличаване на производството на течни секрети.

Специалистите предписват лекарства за предотвратяване на дисфункция на простатата.

В допълнение към лекарствата, експертите предписват витаминни комплекси за употреба, които предотвратяват подпухналостта, задръстванията и онкологичните процеси.Най-често на пациентите се предписват такива формулировки като:

 1. Витамин А - за профилактика на доброкачествени тумори;
 2. Витамин В - за подобряване на кръвообращението;
 3. Витамин Е, К - за намаляване на риска от новообразувания в простатната жлеза.
Витамини за профилактика на простатит

Алтернатива на лекарствата е използването на хранителни добавки, които регулират функцията на простатата. Диетичните добавки могат да бъдат закупени във всяка аптечна мрежа, но преди да ги използвате, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар. Селенът в състава на биологично активни вещества има най-голям ефект при мъжете.Химичният елемент има следните свойства:

 • има благоприятен ефект върху сперматозоидите;
 • увеличава ерекцията;
 • нормализира репродуктивната способност;
 • има благоприятен ефект върху простатата.

Традиционни методи за превенция

Традиционната медицина е техника, доказана през годините, така че лекарите често предписват на пациентите да използват рецепти на лечители като превантивни мерки при проблеми с простатата.

Помня! Настойки, тинктури, отвари и други народни методи понякога причиняват странични ефекти, така че самостоятелното приложение е изпълнено с влошаване на състоянието. Билките са силни алергени, така че са възможни алергични реакции. Ако се появят негативни ефекти, фитотерапията трябва спешно да бъде отменена и техниката да бъде заменена с алтернативна.

Простите и естествени средства, не по-лоши от аптечните, ще помогнат за установяване на мъжката функция, нормализиране на местното кръвообращение, повишаване на защитните функции на тялото и премахване на задръстванията в малкия таз.

Ако ядете естествени съставки всеки ден, можете да предотвратите появата на простатит:

 1. мед и ядки - в равни пропорции;
 2. мед с тиквени семки - 2: 1;
 3. смес от орехи със сушени плодове.
Мед и ядки

Горните смеси имат благоприятен ефект върху цялото тяло: те премахват токсините и токсините, повишават устойчивостта към вируси и инфекции и ускоряват метаболизма.

В допълнение към сладките, за превантивни цели се използват отвари от:

 • Овес - 2 супени лъжици на 700 мл вода, поставете на силен огън, за да омекнат зърната. Добавете 1/4 чаша пресен магданоз към готовата каша;
 • Иван-чай - пара 2 чаени лъжички с половин литър вряща вода, пийте го всеки ден преди ядене;
 • Листа от бреза - 1 чаена лъжичка суровини на 500 мл вряща вода, ние настояваме за няколко часа, консумираме на малки порции;
 • Меден сбитен - приема се преди лягане, 1 супена лъжица, разреден с чаша вода.

За да се поддържа здравето на мъжете, е необходимо да се следват препоръките на специалист, защото е по-лесно да се предотврати заболяването, отколкото да се лекува дълго и упорито.