Методи за лечение на простатит при мъжете

Съществуват различни методи за лечение на простатит при мъжете. Много от тях са ефективни именно в комбинация помежду си. Някои са приоритети, други допълват добре основния курс на лечение.

Програмата за възстановяване на здравето трябва да бъде предписана от лекуващия лекар. Допълнителните процедури трябва да бъдат съгласувани със специалист. Във всеки случай дори не бива да избирате самостоятелно физическа активност. Някои от тях могат да бъдат противопоказани при простатит.

Антибиотици при лечение на простатит

Бактериалният простатит, който се среща най-често сред мъжете на средна възраст, за предпочитане се лекува с бактериостатични и бактерицидни лекарства. Само те могат да спрат развитието на възпалителния процес и до голяма степен да подобрят благосъстоянието на пациента. Това се случва именно поради намаляване на активността на бактериите.

лекарство за лечение на простатит

Стабилен резултат от лечението с антибактериални средства може да се получи още на втория ден от употребата на лекарствата. Разбира се, в случай, че комбинацията от средства е избрана правилно, като се вземе предвид причинителят на инфекциозно възпаление, възрастта на пациента, степента на увреждане на тъканите на простатната жлеза.

Директен масаж на простатата

Методите за лечение на хроничен простатит при мъжете включват ръчно излагане директно на засегнатия орган. Директният масаж трябва да се извършва само от специалист. Независимите манипулации с простатната жлеза са неприемливи. Това може да доведе до травма на такъв деликатен орган и съседните части на пикочно-половата система.

Важно е да се спазват хигиената и правилата за саниране на зоната за масаж. Също така, за предпочитане е да се извършват ръчни манипулации с простатата в клиника. В екстремни случаи можете да се обадите на лекар у дома, като внимателно следвате инструкциите и препоръките на специалист.

Масажът на простатата намалява възпалението, премахва задръстванията, активира функционалните характеристики на простатната жлеза, нормализира метаболитния баланс в тъканите на органа.

По време на експозицията процедурата е много кратка. А при профилактично лечение е абсолютно безболезнено.

Антивирусна терапия за простатит

Неспецифичният простатит е много по-рядко срещан. Вирусната природа на заболяването обаче предполага собствени методи за лечение на простатит при мъжете. На първо място, това са антивирусни средства.

Предполага се и задължителна терапия за сексуалния партньор. Тъй като по-голямата част от вирусния простатит се печели чрез незащитен сексуален контакт. В резултат на това мъжът става не само собственик на неприятна болест, но и носител на инфекция.

вируси в организма като причина за развитието на простатит

Лечението на вирусен простатит най-често е в компетентността на дерматовенеролозите. Но може да се отдаде и на активността на имунолозите. В крайна сметка, неспецифичният простатит е възходящ и низходящ. Например, в резултат на разпространение на инфекция, получена от въздушни капчици.

Не можете да бъдете небрежни дори при обикновена настинка, тъй като сте изложени на риск от възпаление на простатата. А в съвременните условия това са мъже над 35 години.

Супозитории за простатит

Един от най-ефективните методи за лечение на възпалителни процеси в пикочно-половата система на мъжете е използването на трансректални супозитории. Ефективността на този метод се крие в по-краткия път, по който активните вещества (антибиотици, спазмолитици, аналгетици и други) преминават към възпаления орган.

ректални супозитории за лечение на простатит

Директното приложение на лекарството в ректума ускорява транспортирането на лекарства в сравнение с пероралното приложение на лекарства. Освен това се намалява натоварването на черния дроб. В крайна сметка не е необходимо лекарствата да преминават през него, преди да влязат в кръвта. Те се абсорбират директно в тъканите и лимфните течности през чревната стена.

Супозиториите се предписват на различни етапи от хода на заболяването. И не по-малко ефективен като превантивна мярка за хроничен простатит. Те съдържат голямо количество растителни компоненти и не създават особени трудности при употреба. Основното условие, което трябва да се спазва, е задълбочена хигиена и почивка след приложението на супозитория в продължение на 20-30 минути.

Билкови инфузии

Като поддържаща мярка и укрепващо средство се препоръчват различни методи за лечение на простатит с народни средства при мъжете. Това са тонизиращи чайове, имуномодулиращи съединения, препарати, насочени към стимулиране на регенеративните функции на организма. Инфузиите, които имат насочен уросептичен ефект, са изключително ефективни.

билкови тинктури за лечение на простатит

Диуретичните и биостимулиращите лекарства не позволяват образуването на стагнация в областта на простатата, допринасят за редовното прочистване на организма от патогенна флора. Някои билки имат пряк ефект върху еректилната функция на мъжкото тяло, което има благоприятен ефект върху работата на цялата пикочно-полова система.