Хроничен простатит

Хроничният простатит е продължително възпаление в резултат на инфекция или съпътстващи патологии в простатната жлеза.

признаци на хроничен простатит

Хроничният простатит се диагностицира при мъже от всички възрасти. Според статистиката това заболяване е най-честата причина за посещение на уролог при пациенти под 50-годишна възраст. При хроничната форма бактериологичното изследване разкрива патогена само при 5-10% от пациентите. В повечето случаи се счита, че причините за заболяването са други фактори. Известно е, че наличието на инфекция не е предпоставка за началото на заболяването. Хроничното възпаление на простатата е полиетиологична патология, която е резултат от няколко причини и провокиращи фактори. При 90-95% от пациентите антибиотичната терапия има ограничена или никаква ефикасност.

Класификация на хроничния простатит

Етиологичната класификация на хроничния простатит прави разлика между две основни форми на заболяването: хроничен бактериален (инфекциозен) простатит и хроничен небактериален (асептичен) простатит / синдром на хронична тазова болка (CPPS).

Етиологичната класификация на хроничния простатит включва:

 1. Хроничен бактериален простатит.
 2. Хроничен небактериален (асептичен) простатит / CPPS („простатодиния" или „болезнена простата", остарял термин, използван за определяне на патологията).
 3. Хроничен небактериален (асептичен) простатит / CPPS с възпалителен компонент (концентрацията на левкоцити в секрецията на простатата, спермата и първата част на урината е значително увеличена).
 4. Хроничен небактериален (асептичен) простатит / CPPS без възпалителен компонент (концентрацията на белите кръвни клетки в секрета на простатата, спермата и първата част от урината е недостатъчна за възпаление).
 5. Безсимптомният хроничен простатит (открит при лабораторни изследвания, не се проявява клинично).

Хроничният бактериален простатит е рядка патология, както се вижда от статистиката по-горе. Инфекцията причинява хронично рецидивиращо възпаление на простатата при всеки десет пациенти. Патологията често се свързва с други инфекциозни заболявания на пикочно-половите органи. Най-често се причинява от неспецифична инфекция, но при наличие на полово предавани болести хроничното възпаление на жлезата може да бъде причинено от хламидия, уреаплазмоза, микоплазмоза или други специфични микроорганизми.

Хроничният небактериален (асептичен) простатит или синдромът на хронична тазова болка е дълготрайно повтарящо се заболяване в резултат на асептично възпаление на простатата. Това е слабо разбрана патология. При наличие на симптоми на заболяването тестовете определят белите кръвни клетки в секрецията на жлезата, в спермата, в първоначалната порция урина, но резултатите от бактериологичните изследвания са отрицателни. В други случаи няма признаци на инфекция, няма изразена левкоцитоза с ярки симптоми.

Също така се прави разлика между хроничен простатит в острата фаза и хроничен простатит във фаза на ремисия. Цикличният ход е типичен както за бактериално, така и за неинфекциозно възпаление на простатната жлеза. Обострянето на хроничния простатит води до увеличаване на симптомите и в двата случая.

Патологичната (патоморфологична) класификация на хроничния простатит е от ограничен интерес за пациентите и клиницистите.

Причините за хроничен простатит

Причини за хронично бактериално възпаление на простатата

Хроничният инфекциозен простатит възниква в резултат на инфекция на тъканите на простатната жлеза. Най-честата причина за възпаление е Е. coli или Е. coli. По-рядко се засяват микроби от рода enterococci, Klebsiella, Proteus, Pseudomonas.

Подобно на някои други микроби, Е. coli е в състояние да образува биофилми, тънки, състоящи се от натрупвания на бактерии и плътно прикрепени към лигавиците на каналите. Това обяснява защо хроничният простатит не винаги може да бъде излекуван. Смята се, че инфекцията се разпространява възходящо през уретрата. Възможно е обаче и лимфогенно и хематогенно разпространение на инфекцията.

Предразполагащите фактори за появата на хроничен инфекциозен простатит са както следва:

 • полово активна възраст;
 • аденом на простатата или доброкачествена хиперплазия на простатата;
 • стесняване на уретрата;
 • необрязана препуциума на пениса;
 • хипертрофия на шийката на пикочния мехур;
 • медицински процедури (катетеризация на пикочния мехур, цистоскопия);
 • генетични и анатомични характеристики, предразполагащи към заболяването.

Причини за хронично небактериално възпаление на простатната жлеза

Точните причини за хроничен небактериален простатит са неизвестни. Възможно е заболяването да е причинено от вируси или бактерии, които не са идентифицирани от бактериална култура на секрецията на простатната жлеза. Повечето учени и лекари обаче смятат, че хроничният небактериален (асептичен) простатит / CPPS е полиетиологично заболяване в резултат на комбинация от няколко неблагоприятни фактора, а именно:

 • колоездене;
 • дразнене на тъканите на простатната жлеза, когато урината попадне в нейните канали;
 • Дразнене на простатната жлеза в резултат на консумация на каквато и да е храна или напитка (особено при хранителни алергии или цьолиакия);
 • функционални нарушения на нервната инервация на тазовите органи;
 • атрофия на мускулите на тазовото дъно;
 • стрес, психо-емоционален стрес;
 • патология в простатната жлеза, останала след дългогодишен остър простатит;
 • хормонални нарушения;
 • заболявания на пикочния мехур;
 • студен климат.

Тъй като точните причини за заболяването не са добре известни, лечението на хроничен простатит може да бъде трудно.

Симптоми на хроничен простатит

Хроничният бактериален (инфекциозен) простатит се характеризира с циклично протичане. Фазата на обостряне се заменя с фаза на ремисия. На практика няма симптоми между обострянията. Има ясна връзка между други заболявания на пикочно-половите органи - уретрит, епидидимит, цистит. Причината за тези патологии, като правило, е същият патоген, който причинява хроничен простатит. Симптомите по време на обостряне са дизурични явления (често уриниране, спазми и парещи болки по време на уриниране) и болка с различна интензивност в перинеума, скротума, сакрума, с облъчване в пениса.

Общото състояние обикновено е задоволително. Няма признаци на интоксикация, няма повишаване на телесната температура. При изследване през ректума (на ректума) простатната жлеза може да бъде нормална или леко подута, без острата болезненост, характерна за острия простатит.

Хроничният небактериален (асептичен) простатит / CPPS се характеризира с болки с различна тежест (от тъпи бели дробове до интензивни) в таза, перинеума, сакрума и са отличителен белег на заболяването (асептичен хроничен простатит). Признаците на възпаление на простатната жлеза са леки и се наблюдават в 50% от случаите. При други пациенти те могат да отсъстват.

Възможно е наличието на кръв в спермата, болезнена еякулация, дефекация, дизурични явления. Симптомите могат да се различават по тежест. Болката се дава на перинеума, ректума, което затруднява човек да намери седнало положение. Възможна е и умора, ненужна умора, болки в ставите и мускулите. Някои пациенти се оплакват от намалено полово влечение, еректилна дисфункция (импотентност).

Безсимптомният хроничен простатит няма симптоми, характерни за това заболяване, откъдето идва и името му. При лабораторно изследване на секрецията на простатата се определя левкоцитоза, възможно е повишаване на нивата на специфичен простатен антиген. Няма други признаци на заболяването.

Диагностика на хроничен простатит

Основните методи за диагностициране на хроничен инфекциозен простатит са лабораторни изследвания и локални тестове за определяне на източника на левкоцити в урината и спермата.

Проба от три чаши урина помага за откриване на възпаление. За това пациентът уринира в три тестови контейнера. Масажирането на простатата между втория и третия контейнер стимулира секрецията на жлезата. В резултат на това урината в третия контейнер ще съдържа секретите на простатната жлеза (левкоцити, еритроцити, бактерии), което се определя по време на анализа. Не е необходимо специално да масажирате простатата и да изследвате чистата секреция на жлезата.

Урината от третия контейнер може да бъде изпратена за бактериологично изследване с инокулация върху хранителна среда. При наличие на бактериален растеж се извършва тест за чувствителност към антибиотици. Методът помага да се проведе лечението по-точно и ефективно. Тъй като простатният секрет е значителна част от спермата, микроскопията и културата на сперма на еякулата също позволяват правилна диагноза.

Хроничният бактериален (инфекциозен) простатит е придружен от леко повишаване на PSA. Нивото му намалява след успешно лечение. Ултразвуковото и други инструментални изследвания нямат значителна диагностична стойност.

Диагнозата на хроничен небактериален (асептичен) простатит / CPPS може да бъде трудна. Често диагнозата се поставя чрез изключване на други патологии на пикочно-половата система и бактериален простатит. За това се използват инструментални и лабораторни методи: микроскопия на урина (тест с три чаши се използва и след масаж на простатата), сперматозоиди или секрети на простатата, последвани от инокулация върху хранителна среда. Списъкът с изследвания включва анализ на PSA (диференциална диагноза на рак и възпалителни заболявания на простатата).

Микроскопията разкрива наличието на левкоцити в урината, в секрета на простатата, семенната течност с отрицателни резултати от бактериологичните методи на лечение. Инструменталните методи за изследване (ултразвук, цистоскопия, ЯМР, КТ) не разкриват признаци на съпътстваща патология.

Лечение на хроничен простатит

За успешното лечение на хроничен инфекциозен простатит е необходима рационална и целенасочена антибиотична терапия. Избраните лекарства са флуорохинолони, които създават високи концентрации на лекарството в тъканите на жлезата. Курсът на лечение отнема от шест до 12 седмици. Тази продължителност на антибиотичната терапия е необходима за пълното премахване на инфекцията и предотвратяване на рецидив. Лекарства от втора линия.

Бактериалният хроничен простатит може да бъде излекуван с последователна и адекватна терапия. При пациенти с чести рецидиви е необходима проверка на имунния статус. Може също да се наложи да се изключи HIV инфекцията, която често е причина за ниската ефективност на антибиотичната терапия. При такива пациенти е възможно да се предписват антибиотици в доза, достатъчна за потискане на бактериалния растеж.

Лечението на хроничен небактериален простатит / CPPS е трудно, тъй като инфекцията не е причина за синдром на хронична тазова болка или абактериален хроничен простатит. Необходимо е сериозно да се подходи към проблема и да се отговори на въпроса как да се лекува заболяване, причината за което не е известна точно.

Липсата на известна етиология обяснява защо опитите за лечение на тази патология често са неуспешни.

Методите за лечение на хроничен асептичен простатит включват:

 1. Антибиотична терапия с флуорохинолони (за всички пациенти). Възможно е наличието на инфекция, която не се открива чрез бактериологично изследване.
 2. Алфа блокери. Те спомагат за подобряване на кръвообращението в тъканите на простатата. Ефективността е ниска.
 3. НСПВС и други противовъзпалителни лекарства са с висока ефективност, облекчават болката и подобряват симптомите. Лечението обаче е патогенетично, след отмяна заболяването може да се възобнови.
 4. Физиотерапия и физиотерапевтични упражнения (йога, спорт, активен начин на живот), спомагащи за подобряване на кръвообращението и премахване на венозна конгестия, хипоксия, укрепване на тазовите мускули. Методът помага на пациенти със съответни нарушения.
 5. Антидепресанти и антиконвулсанти (не е доказано ефективно).
 6. Хирургично лечение: лазерна или фина иглена аблация на простатната жлеза (неефективна).

Прогноза

При хроничен инфекциозен простатит повечето пациенти имат благоприятна прогноза. Последователната и адекватна антибиотична терапия е успешна в над 80% от случаите.

Хроничният небактериален (асептичен) простатит / CPPS има по-лоша прогноза. Лечението работи само при някои пациенти. Други продължават да страдат от синдром на хронична болка, въпреки че използват всички налични лечения. Болестта има подчертан ефект върху психоемоционалната сфера и сексуалните отношения.