Симптоми на простатит при мъжете, причини и диагностика

Около 40 - 60% от урологичните пациенти в поликлиники са пациенти с хроничен простатит. Симптомите на простатит при мъжете често са причина за депресия и психични промени.

Болестта, която засяга всеки трети мъж на възраст над 25-30 години, не е животозастрашаваща, но трудностите при нейната диагностика и лечение причиняват дълъг хроничен ход и често водят до увреждане.

Разбирането на функциите на простатата, механизмите и причините за развитието на възпаление прави възможно правилното разбиране на симптомите и необходимостта от навременно лечение.

Функционалното значение на простатната жлеза

Основната му функция е секрецията на специфична течност (секрет) от 40-50 жлези, които образуват цялата жлезиста тъкан на органа. Тайната е в 90 - 95% вода и основни микроелементи, фосфолипиди, аминокиселината спермин, която придава на сперматозоидите специфичен мирис, ензими, протеини, лимонена киселина и фруктоза. Всички компоненти имат собствено предназначение и са строго балансирани.

Тайната на простатата осигурява:

 1. Образуване и поддържане на неутрална или слабо алкална среда в уретрата и спермата. Тази среда осигурява жизнената активност на сперматозоидите.
 2. Разреждане на сперматозоидите, необходимо за предотвратяване на слепването на сперматозоидите и за осигуряване на тяхното движение. По време на полов акт спермата се смесва със сока на простатата.
 3. Жизнеспособност на сперматозоидите: съдържащите се в секрета вещества са място за размножаване на зародишните клетки, благодарение на което те могат да останат няколко дни в женските полови органи до момента на оплождането на яйцеклетката.
 4. Защита на пикочно-половата система от инфекция с цинк, спермин, полиамини и имуноглобулин А. Концентрацията на цинк в простатата е 100 пъти по-висока, отколкото в други органи. Има изразена антимикробна активност, натрупва се в жлезата под формата на протеинови комплекси и е в сперматозоидите в свободно състояние; сперминът и полиамините също имат висока антибактериална активност, а имуноглобулините участват в имунната защита на простатата и уретрата.

Простатата жлеза също участва:

 • в хормоналния метаболизъм чрез трансформация на тестостерон, идващ от кръвта в активен дихидротестостерон; последният регулира секреторната дейност на жлезата; този процес протича с участието на същия цинк;
 • в акта на уриниране с помощта на гладкомускулни влакна, съдържащи се в капсулата на жлезата;
 • в процеса на еякулация, заедно с мускулите на тазовото дъно и частта на уретрата, преминаваща през простатата;
 • при формирането на усещане за оргазъм поради семепровода, преминаващ по страничната повърхност на семенната туберкула; съдържа рецептори, които предават импулси към мозъка по време на еякулация.

По този начин простатата, заедно с участието в общия хормонален статус на мъжа и осигурявайки способността му да се възпроизвежда, предпазва пикочо-половите органи от агресията на опортюнистични и патогенни микроорганизми.

Причини и допринасящи фактори

Основната причина за възпаление на простатата е проникването на патогенни и опортюнистични микроби в нея. 60% е Е. coli. Последните проучвания потвърждават ролята на участието на гонококови и трихомонадни инфекции във възпалението. В случай на нарушаване на защитната бариера на жлезата и намаляване на локалната имунна защита, също е възможно да проникнат инфекции като дрожди, микоплазма и уреаплазма, херпесен вирус и цитомегаловирус, микроорганизми, причиняващи респираторни заболявания (с орално-генитален метод за контакт), чревна микрофлора (в случаите на анален секс) . . .

При туберкулозни заболявания е възможно разпространението на микобактерии през кръвта в простатата. Появяват се единични случаи на туберкулозен простатит, но са редки.

Мъж с простатит при назначение на лекар

Начини за проникване на инфекция в жлезата:

 • хематогенен - с кръв от други огнища на инфекция; това се случва през венозните съдове на простатата, комуникирайки с вените на пениса, тестисите, ректума, пикочния мехур и бъбреците (включително с туберкулозни лезии)
 • лимфогенен - през лимфните съдове
 • уретрогенен - през уретрата

Допринасящи фактори:

 1. Нарушаване на хормоналните нива, по-специално намаляване на нивата на тестостерон, в резултат на което антимикробната простатична бариера намалява.
 2. Варикоцеле (уголемяване на вените на семенната връв), хемороиди, разширени вени на долните крайници. Тези заболявания са резултат от генетичен дефект на венозните клапи, което води до нарушения в микроциркулацията на кръвта в органите, разположени в таза, повишаване на локалната температура, което е по-ниско от нормалното (в сравнение с общата телесна температура) и създаването на благоприятни условия за жизнената дейност на микроорганизмите.
 3. Остеохондроза, дискови хернии на лумбалния отдел на гръбначния стълб и други нарушения на инервацията, заседнал начин на живот. Те могат да доведат до продължителен спазъм (стесняване) на съдовете на простатата или, обратно, до продължителното им разширяване. Първият води до нарушения в кръвоснабдяването, вторият - до стагнация на кръвта.
 4. Интоксикация - алкохолна, водеща до парализа на малките съдове, и никотинова, допринасяща за продължителния им спазъм.
 5. Различни инфекциозни заболявания, захарен диабет, чести и дългосрочни негативни психични влияния, стресови състояния, нарушения на съня - всичко това допринася за намаляване на общия имунитет.

Видове простатит

По принцип първите симптоми на простатит се обясняват с влошаване на кръвоснабдяването на жлезата в резултат на възпаление или съдов спазъм, което води до недостиг на кислород, нарушаване на метаболитните процеси с образуването на недостатъчно окислени продукти на разпад. Те предизвикват мощно дразнене на голям брой нервни рецептори, свързани с окончанията на нервите на тестисите, пикочния мехур, ректума, пениса, мускулите на тазовото дъно.

В съответствие с класификацията, предложена от Националния здравен институт (в зависимост от хода на възпалителния процес), се различават остър бактериален простатит, който е рядък (около 5% от всички случаи), и хроничен простатит. Последният може да се развие след остър, но в 90% - 98% от случаите е първичен. Смята се, че води до сексуални дисфункции и безплодие.

Хроничната форма се подразделя на:

 • Бактериални.
 • Синдром на бактериална или хронична тазова болка (при липса на бактерии в проучванията). Той от своя страна се подразделя на възпалителен и невъзпалителен.
 • Безсимптомно възпалително (при липса на очевидни симптоми).

Клинични проявления

Остър простатит

Острият ход се провокира от всякакви микроорганизми и се характеризира с почти едновременно поражение на всички жлезисти лобули. Най-честата причина е гонокок. Възпалителният процес може да бъде под формата на абсцес или дифузно негнойно възпаление. Най-честите симптоми на остър простатит са както следва:

 • Втрисане и висока телесна температура (до 38, 5относнои по-висока).
 • Тежка интоксикация - слабост, болки в ставите, главоболие, повишен пулс, липса на апетит и др.
 • Силна болка в перинеума, слабините и лумбалната област.
 • Уринарни нарушения - чести и фалшиви позиви, болка и затруднено уриниране, остра задръжка на урина.
 • Белезникаво или бистро отделяне от уретрата.

Дигиталното изследване на простатата през ректума е невъзможно поради силна болка. Освен това той е противопоказан поради възможността за разпространение (разпространение) на инфекцията в кръвния поток и развитие на септично състояние.

Хроничен простатит

Препоръчаната класификация отразява факта, че признаците на хроничен простатит при мъжете са много разнообразни, а възгледите на лекарите за причините и механизмите за развитие на заболяването са много различни. Диагнозата се основава на оплакванията на пациента, клиничния преглед с дигитално изследване на жлезата през ректума (ректално) и ултразвукови данни. В този случай се оценява степента на болка, размер и обем, контури, еднородност на консистенцията и наличие на зони на омекотяване или уплътняване.

Частично функционалната способност на органа и най-важното - наличието или отсъствието на възпалителни процеси, както и формата на заболяването, дава възможност да се направи оценка на изследването на простатната секреция. Получава се в резултат на пръстов масаж на простатата с последващ бактериологичен анализ на материала (секрет), PCR (полимеразна верижна реакция) за откриване на опортюнистични микроорганизми и патогени на генитални инфекции и анализ на спермограма.

Чести симптоми на различни форми на хроничен простатит:

 1. Дискомфорт или / и умерена болка под формата на "болки" и тежест в перинеалната област, възникващи или влошаващи се след пиене на алкохолни напитки, физическа активност, полов акт. Понякога те имат преходен пароксизмален характер.
 2. Усещане за дискомфорт и порязвания в уретрата по време на уриниране или полов акт, незначителни серозно-гнойни отделяния от уретрата (главно след продължително задържане на урина).
 3. Внезапно често желание за уриниране (понякога до 3 пъти в рамките на 1 час) и усещане за недостатъчно изпразване на пикочния мехур, което се обяснява с нарушение на нервната регулация на простатата, нейните мускулни влакна и пикочния мехур.
 4. Намаляване на способността за оплождане, което се причинява от повишаване на киселинността на секрета, намаляване или липса на подвижност на сперматозоидите, тяхната аглутинация (залепване) от главите им.
 5. Болка по време на оргазъм или замъглени усещания за оргазъм, нарушения на еякулацията, изразени в преждевременното му или, обратно, в прекомерната продължителност на полов актТези явления са свързани с възпалителен процес в областта на семенната туберкула или белези в резултат на възпаление.

Предоставената информация ни позволява да разберем необходимостта и значението на своевременното насочване към квалифициран специалист в случай на определени симптоми и отказ от различни неконвенционални методи за самолечение. Лечението се предписва само след пълен и задълбочен преглед, за да се установи причината и формата на заболяването.

Диференциална диагноза

Диференциалната диагноза на остър простатит и отличителните белези на хроничния простатит при мъжете са показани в таблицата:

Форма на простатит Основни симптоми Лабораторни данни
Остра бактериална
 • Остра поява, силна болка в перинеума
 • висока температура, интоксикация,
 • мътна, често кървава, урина
 • Левкоцитоза (повишен брой на белите кръвни клетки)
 • ускорена ESR
 • голям брой еритроцити и левкоцити при анализ на урината
 • възможно присъствие на гонококи
Хронична бактериална
 • Умерена болка в тазовото дъно
 • болка по време на еякулация,
 • преждевременна еякулация, дизурия.
 • Някои симптоми може да липсват
 • Еритроцити при микроскопско изследване на секрецията на жлезата,
 • откриване на Е. coli, ентеробактерии, клебсиела или други микроорганизми при бактериологично изследване на еякулата
Хронична абактериална (синдром на хронична тазова болка):
 • Умерена болка в таза в продължение на 3 месеца
 • Бактериите не се откриват при рутинни тестове
възпалително
 • Тежки дизурични разстройства
 • при 40 - 65% умерена болка в долната част на корема и в областта на гениталиите в продължение на 3 или повече месеца
 • Наличието на левкоцити в секрецията на жлезата и в третата порция урина по време на теста на Meares-Stamey (изследването на 4 последователни порции урина е „златният стандарт" за лабораторна диагностика на хроничен простатит)
невъзпалително или застояло (40% от пациентите с простатит)
 • Лека тазова болка и дискомфорт в продължение на 3 месеца или повече.
 • Дизуричните разстройства са редки.
 • Няма лабораторни находки за възпаление
Асимптоматичен възпалителен простатит
 • Няма клинични субективни симптоми
 • Признаци на възпаление