Препарати за лечение на простатит и аденом на простатата

За съжаление, днес статистиката на мъжките заболявания на пикочно-половата система показва, че случаите на простатит и аденом на простатата са зачестили и трябва да се намерят ефективни лекарства. Каква е причината – в екологията, храненето, начина на живот – е загадка, но фактът остава, а болестта трябва да се лекува. За да направите това, на фармацевтичния пазар се появяват нови лекарства срещу простатит и аденом на простатата при мъжете. Кои от тях са най-ефективните, които ще ви помогнат бързо и ефективно да се отървете от симптомите на гореспоменатите заболявания? В какви форми се произвеждат лекарства срещу симптомите на простатата и простатния аденом?

Формата на лекарствата, предназначени за вашия конкретен случай, се определя от стадия и формата на заболяването. Определя се и от симптомите, които се появяват или обратно, не се появяват. Това се случва, защото формата на лекарството определя механизма и степента на въздействие върху тялото.

Но всички те са обединени от такива форми на въздействие върху тялото:

 • подобряване на динамиката на урологичната система;
 • нормализиране на метаболизма;
 • нормализиране на хормоналния баланс;
 • подобряване на микроциркулацията на простатната жлеза.

Но какви форми на лекарства предлага съвременната медицина:

 • ректални супозитории;
 • интравенозни инжекции;
 • интрамускулни инжекции;
 • таблетирани лекарства;
 • лекарства в капсули;
 • орална течност.

Най-ефективните лекарства

лекарят предписва лекарства за простатит

Сега нека разгледаме някои от лекарствата, които мъжете най-активно използват за лечение на заболявания на пикочно-половата система. В началните етапи на заболявания на пикочно-половата система при мъжете лечението се извършва с онези лекарства, които действат върху вътрешните мускули на пикочния мехур и пикочните пътища, а именно те отказват да имат релаксиращ ефект върху тях.

Лечението на мъжете се осъществява чрез приемане на лекарства от пациента, които помагат за намаляване на размера на тумора и зоната на възпаление. Такива лекарства са най-ефективни в ранните стадии на аденом на простатата и простатит. Те перфектно действат върху общото състояние на пикочно-половата система при мъжете.

Препаратите за лечение на хиперплазия на простатата подобряват процеса на уриниране, намаляват отока и дразненето и спират растежа на неоплазмите.

Лекарите в повечето случаи предписват на пациента лекарство от следните групи:

 1. Алфа-1 аденоблокери.
 2. Инхибитори на 5-алфа редуктоза.

Нека започнем по-подробно разглеждане с първата група, а именно Алфа-1-блокери В какви случаи се използват Алфа-1-блокери за лечение на аденом на простатата и простатит? Първо, нека да разберем какви средства са включени в тази група и какъв ефект имат върху тялото.

Активните елементи на лекарствата са алфузолин, доксазозин, терозозин, тамсулазин. Това са блокиращи алфа-1-адренергичните рецептори в простатната жлеза, триъгълника на пикочния мехур и уретрата. Лекарствата понижават налягането в пикочните пътища, намаляват устойчивостта им към изтичане на течности, премахват дизурия и подобряват процеса на уриниране.

Адреноблокерите могат доста бързо да премахнат симптомите на заболяването, но не са в състояние да спрат растежа на хиперплазия на простатата. Този вид лекарство може най-добре да помогне на пациенти с простата, която е умерено увеличена или с нормален размер.

Приемането на адреноблокери може да има някои странични ефекти - може да се почувствате замаяни, може да ви боли главата, хрема, някои проблеми с храносмилателната система. Тази категория лекарства, предписани за простатит и аденом на простатата, е противопоказана за мъже, чието заболяване вече е в по-късна и напреднала форма. Тази пренебрегвана форма се характеризира със следните симптоми: затруднено уриниране, чести позиви за уриниране. Също така, тежките форми често се усложняват от съпътстващи инфекциозни заболявания на пикочно-половата система на мъжете.

Кои лекарства се считат за най-добрите?

Лекарственото лечение на аденом на простатата се предписва едновременно:

 • с диетични съвети;
 • назначаване на физически упражнения;
 • с помощта на масаж.

Резултатът е добре подкрепен от комплексната терапия. Отнема много време, изисква търпение и многократни курсове. Лекарствата се предписват:

 • в таблетки;
 • инжекции;
 • ректални супозитории;
 • микроклизми.

Лекарственият ефект не води до радикално разрушаване на аденома, но може да постигне ефект в първия и втория стадий на заболяването, когато няма усложнения от страна на бъбреците. Ако хиперплазията е достигнала голям размер, тогава само хирургическата интервенция може да бъде ефективно средство.

Понякога изборът на консервативна терапия се определя от страха на пациента за безопасността на еректилната функция, възможността за раждане на потомство. При тежко състояние на пациента, свързано със съпътстваща патология, лекуващият лекар не може да препоръча операция.

Тези лекарства включват 2 групи лекарства:

 1. Блокери на алфа рецепторите - облекчават спазмите на мускулите на уретрата, разширяват я, улеснявайки отделянето на урината.
 2. Инхибитори на 5-алфа редуктазата - инхибират действието на ензим, който насърчава натрупването на дихидротестостерон, който активира възпроизводството на клетките на простатата.

Лекарствата за лечение на аденом на простатата при мъже със симптоматично действие консолидират ефекта, премахват негативните последици от заболяването. Те включват:

 • спазмолитици;
 • болкоуспокояващи;
 • лекарства за борба с възпалението;
 • деконгестанти;
 • комплекси от витамини и микроелементи;
 • имуномодулатори за подпомагане на защитните сили на организма.

Предвид напредналата възраст на пациентите с аденом, преди да лекува аденом на простатата при мъже с лекарства, лекарят трябва да помисли за негативния им ефект върху други органи и системи. Мъжкото тяло остарява по-рано от женското. Тя е по-загрижена за атеросклеротични промени.

Характеристики на лекарства от групата на α-рецепторните блокери

Групата лекарства според тяхната химическа структура е представена от антагонисти на α1-адренергичните рецептори. Установено е, че рецепторите на този вид са разположени основно:

 • на цервикалната част на пикочния мехур;
 • капсула на простатата;
 • задна уретра;
 • състав на стромалната тъкан.

Те са целеви "платформи" за приемане на сигнали от нервните влакна. Чрез блокиране на „приемащата" повърхност е възможно да се противодейства на мускулната контракция, причинена от нервния импулс в желаната област.

Лекарствата за лечение на аденом на простатата при мъжете от тази група са разделени на:

 • на суперселективни - блокират само α1-A-адренергичните рецептори, това са всички лекарства на базата на тамсулозин;
 • селективни - антагонисти на всички (не само тип А) α1-адренергични рецептори.

При лечението с α1-блокери при мъже се наблюдава по-свободно изтичане на урина от пикочния мехур. Това е придружено от:

 • намаляване на тежестта на симптомите на компресия на уретрата;
 • увеличаване на скоростта на струята;
 • намаляване на остатъчната урина.

Предимството на производните на тамсулозин се счита за висока ефективност при сравнително ниска доза. Дневната доза, която има терапевтичен ефект, е десет пъти по-ниска, отколкото при предписване на други лекарства от групата.

Сериозно усложнение при пациенти, приемащи лекарства, може да възникне по време на операция на катаракта. Офталмолозите го наричат синдром на "отпуснат" ирис, има заплаха за следоперативния ход на очно заболяване.

Характеристики на действието на лекарства от групата на инхибиторите на 5а-редуктазата

Намалената активност на ензима 5а-редуктаза нарушава трансформацията на тестостерона в дихидротестостерон. Лекарствата от групата са лекарството за аденом на простатата, което може да доведе до намаляване на обема на хиперпластичната жлеза. По този начин се намалява механичната обструкция и компресията на уретрата.

Инхибиторите се предписват на пациенти с растеж на простатата над 30-40 cm3. Резултатът е особено забележим в ранен стадий на заболяването. Курсът на лечение е дълъг, не по-малко от шест месеца. Само продължителната употреба дава ефект на намаляване на обема. Резултатът от терапията е липсата на причини за хирургично лечение при половината от пациентите.

Отрицателните свойства на лекарствата от групата включват:

 • намалено сексуално желание;
 • появата на еректилна слабост;
 • намаляване на концентрацията на PSA (простатно-специфичен антиген) в кръвта, който се използва за скрининг за рак на простатата.

Билкови препарати

Лечебните препарати от растения съдържат много активни биологични вещества. Тяхното действие е много по-слабо от горните средства. Уролозите го считат за помощно, симптоматично, което позволява да се повлияе на нивото на имунитета на пациента.

Важно е те да могат да се натрупват в тъканите на простатата, да добавят бактерицидни свойства към пикочните пътища. Ефективността на тези средства не е надеждно потвърдена.

Курсовете на лечение с лекарства са дълги, 4-5 месеца.

Други симптоматични средства

За премахване на патологични промени в тъканите на простатата и пикочните пътища лекарите използват симптоматични средства, които нямат пряк ефект върху простатната жлеза. За облекчаване на спастичното свиване на уретралния канал и шийката на пикочния мехур се предписват антихолинергици или спазмолитици.

Най-силно изразен ефект имат производните на беладона. Лекарствата помагат за облекчаване на болката, мускулното напрежение на пикочния мехур. Те се предписват само от специалист в ограничени дози (спомняме си, че при II-III стадий на заболяването така или иначе настъпва мускулна атония).

За намаляване на отока на простатната тъкан се препоръчват диуретични групи бримкови диуретици. Не използвайте лекарства, които дразнят пикочната система. Ако има заплаха от възпаление на пикочния мехур, бъбреците, лекарят предписва антибиотици за аденом. Тези лекарства също така премахват симптомите на простатит, които често придружават хиперплазията на жлезата.

Най-често използваните антибиотици са:

 • цефалоспоринови серии;
 • аминогликозиди;
 • флуорохинолони.

При тежко възпаление е необходимо да се правят комбинации от противовъзпалителни средства. Помислете за наличието на признаци на бъбречна недостатъчност. В случай на хронична органна недостатъчност, аминогликозидите и тетрациклините са противопоказани поради токсични ефекти върху бъбречния паренхим.

За активиране на защитните сили на пациентите се предписват комплекси от витамини и микроелементи. Те помагат за възстановяване на метаболизма в жлезистата тъкан на простатата, намаляват окисляването, подобряват кръвообращението.

Симптоматичната терапия не трябва да се поставя на едно ниво със специалното лечение на неоплазмата. Информацията от рекламен характер, както показва опитът, може да заблуди надеждите на пациента за пълно възстановяване, принуждавайки го да направи значителни финансови разходи. Но в същото време ще се пропусне необходимото време за консервативна терапия.

Китайският урологичен пластир за аденом на простатата е най-добре да се остави за лечение от самите китайци. Все още няма убедителни данни за неговата ефективност. Наборът от билкови лекарства, даден в инструкциите, не е в състояние да проникне в тъканта на простатата.

Колко полезно е билковото лечение?

Билките за аденом на простатата се препоръчват да се използват с повишено внимание. Лечителите и билкарите, които си знаят работата, никога не настояват за най-ефективното действие на билковите рецепти. Диетолозите са съгласни с популярните препоръки за включване в диетата на пациентите:

 • магданоз;
 • Лука;
 • ленено семе, тиквено масло или сок.

Списъкът с полезни растителни материали за приготвяне на отвари, настойки включва:

 • леска;
 • кора от трепетлика;
 • житна трева;
 • бучиниш;
 • конски кестен;
 • жълт кантарион.

Известни са свойствата на жълтурчетата при лечението на брадавици и други образувания по кожата (папиломи, калусни израстъци, пукнатини).

Всички части на растението са отровни и с тях трябва да се работи внимателно. При лечението на аденом на простатата е важно:

 • антимикробно;
 • противотуморни;
 • диуретик;
 • спазмолитично действие.

По-добре е да закупите готови маточина и сок от жълтурчета в аптеката. Трябва да се помни, че при продължителна употреба и предозиране е възможна чревна дисбактериоза с диария, гадене и повръщане, а в тежки случаи - гърчове, халюцинации, виене на свят с припадък.

От отвари от билки се приготвят добавки в седящи вани, за микроклизми. Помагат при болка, спазми на уретрата. Под формата на билков чай се препоръчват известни противовъзпалителни растения:

 • боровинки (плодове и листа);
 • цветя от лайка;
 • брезов сок и пъпки;
 • Knotweed;
 • корен от женско биле.

За да разреши въпроса за пълноценна терапия за хиперплазия на простатата, лекарят трябва да вземе предвид:

 • стадия на заболяването;
 • възраст на пациента;
 • съпътстващи заболявания при възрастни хора.

Медикаментозната терапия се използва от хирурзите в предоперативния и следоперативния период за консолидиране на ефекта и предотвратяване на повтарящ се растеж на възлите. Пациентите трябва да се доверяват на назначенията на опитни специалисти и да не се самолекуват.