Съвременни методи за лечение на простатит: медикаментозна и нелекарствена терапия

Простатитът е често срещано заболяване, което може значително да влоши качеството на живот на мъжа. Самолечението на простатит е неприемливо; необходима е комплексна адекватна лекарствена терапия, за да се отървете ефективно от болестта. Съвременните методи за лечение на простатит могат да премахнат симптомите за кратко време и да предотвратят по-нататъшното прогресиране на заболяването, а с навременното лечение напълно да се отърват от възпалението веднъж завинаги. Всеки мъж, който се сблъсква с това заболяване, трябва да знае какви методи се прилагат днес и по какво се различават от консервативната терапия, използвана през последните няколко десетилетия.

Причини и симптоми на заболяването

заседналата работа като причина за простатит

Всяка година простатитът става по-млад. Ако по-рано заболяването се сблъскваше предимно с възрастни мъже, днес все повече и повече урологични клиники се занимават с пациенти на възраст 25-35 години. Освен това, в сравнение с последното десетилетие, честотата на това заболяване се е увеличила значително. Лекарите приписват това на спецификата на живота на съвременния човек, чието тяло просто няма време да се възстанови поради постоянен натоварен график и чест стрес.

Основните причини за развитието на това заболяване са:

 • инфекции;
 • липса на редовен сексуален живот;
 • заседнал начин на живот;
 • намаляване на имунитета.

Простатитът се проявява с доста специфични симптоми, така че всеки мъж може лесно да открие навреме началото на патологичния процес. Основните симптоми на патологичния процес в простатата са:

 • често и болезнено уриниране;
 • усещане за пълен пикочен мехур, повишена честота на уриниране;
 • болка в перинеума, пикочния мехур, ректума;
 • сексуална дисфункция.

При остро инфекциозно възпаление тези симптоми са остри, придружени от повишаване на телесната температура, в случай на бактериална инфекция се наблюдава обща интоксикация на организма. Ако говорим за хронично възпаление, тази форма на заболяването се проявява с периодични обостряния, в стадия на ремисия симптомите забележимо изглаждат, давайки фалшива надежда за пълно възстановяване.

Основният проблем на това заболяване е изолирането на простатната жлеза, в резултат на което е трудно активните компоненти на лекарствата да проникнат в тъканите на органа. Освен това простатитът бързо става хроничен.

Ако не бяха тези два нюанса, болестта можеше да се излекува трайно със седмичен курс на антибиотици. Въпреки това, при остро бактериално възпаление днес наистина е възможно да се отървете от болестта средно за 2-3 седмици, което не може да се каже за хроничен простатит, чиято терапия все още е трудна и изисква дълъг курс на лечение. Тези проблеми принуждават лекарите и фармацевтите непрекъснато да търсят нещо ново в лечението на простатит. Резултатът от дългогодишната работа на специалистите са съвременни методи за лечение на хроничен простатит, насърчаващи мъжете.

Съвременно медицинско лечение

Времето минава, технологиите за производство на лекарства се променят, разработват се нови лекарства, но все още не е създадена панацея за простатит. Съвременното медикаментозно лечение на простатит не се различава много от методите, използвани преди 30 години, с изключение на това, че възможностите на лекарствата се разшириха и към препоръчителната схема на лечение е добавена нова група лекарства.

Най-новите лекарства за лечение на простатит се основават на предписване на лекарства от следните групи:

 • антибиотици;
 • нестероидни противовъзпалителни средства;
 • алфа-блокери;
 • ангиопротектори и имуномодулатори.

Въпреки всички постижения на медицината, все още не е възможно да се въздейства директно върху възпалената простата, така че да няма странични ефекти, затова се практикува дългосрочна лекарствена терапия.

Антибактериалните лекарства остават в основата на съвременното лечение на хроничен простатит, тъй като няма други начини за отстраняване на източника на инфекция.

Антибиотици и НСПВС

Изборът на антибиотици, използвани при лечението на простатит, е доста широк, но лекарството трябва да бъде избрано, като се вземе предвид чувствителността на патогена към определено активно вещество. Важни критерии за избор на антибиотична терапия:

 • способността на активното вещество да прониква в тъканите на простатата;
 • скоростта на развитие на резистентност на патогенни микроорганизми;
 • броят на страничните ефекти и общата поносимост на лекарството.

Поради редица причини употребата на тетрациклини и пеницилини при лечението на простатит напоследък практически е преустановена. Изборът на уролозите са лекарства от групата на макролидите и флуорохинолоните.

При приемане на макролиди се постига висока концентрация на антибиотика в тъканите на простатата, което ви позволява да спрете възпалителния процес достатъчно бързо. Тези лекарства се предлагат в съвременни дозирани форми (суспензия, перорален разтвор), което значително улеснява домашната терапия. Освен това макролидите практически нямат ефект върху функционирането на стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците, нямат възрастови ограничения и почти никога не предизвикват странични ефекти.

Втората група лекарства, които лекарите предпочитат, са флуорохинолоните. Това са мощни широкоспектърни антимикробни средства, които се използват за елиминиране на бактериална инфекция. Отличителна черта е минималният риск от развитие на резистентност. Това означава, че лекарството може да се приема за дълъг курс, без да се намалява ефективността на терапията. Това е особено важно при лечението на хроничен инфекциозен простатит, когато може да са необходими няколко курса на антибиотична терапия наведнъж на кратки интервали.

Съвременните противовъзпалителни средства са лекарства на базата на пептиди от простатата на зрели бикове. Използват се като ректални супозитории или инжекции. Тези лекарства задължително се предписват при хроничен простатит, тъй като не само намаляват възпалителния отговор, но и спират отока и нормализират функциите на простатата. Противовъзпалителните супозитории могат да се предписват както в комбинация с антибиотици, така и веднага след курс на приемане на такива лекарства.

Болкоуспокояващи при простатит

Съвременното симптоматично лечение на простатит при мъжете не се е променило много в сравнение с методите отпреди двадесет години. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства) също се използват за намаляване на болката. Необходимостта от приема на тези лекарства се дължи на факта, че антибиотиците действат доста бавно и трябва да се приемат най-малко 28 дни. НСПВС бързо подобряват общото благосъстояние, болката изчезва в рамките на един час след приема на лекарството. В терапията могат да се използват както свещи, така и таблетки.

Алфа блокери

Един от характерните симптоми на простатит е нарушение на уринирането. Алфа-блокерите са съвременни лекарства за простатит, които влияят на тонуса на мускулите на пикочния мехур. Лекарствата от тази група намаляват спазма на уретрата и пикочния мехур, като улесняват процеса на уриниране и предотвратяват развитието на опасни усложнения на простатита, като остра задръжка на урина.

Имуномодулатори и ангиопротектори

Връзката на хроничното възпаление на простатата с общото състояние на имунитета е идентифицирана от дълго време, така че съвременното лечение на простатит при мъжете не е пълно без имуномодулатори. По правило локалните имуномодулатори се предписват под формата на ректални супозитории, но таблетките също се използват широко в терапията.

Ангиопротекторите са средства, които подобряват микроциркулацията на кръвта в простатната жлеза. Освен това имат и спазмолитичен ефект, намалявайки болката. Също така при простатит е показан рутин и препарати на базата на аскорбинова киселина.

Важно е да запомните, че съвременните лекарства за лечение на простатит трябва да се избират от лекар. Самолечението може да бъде вредно за здравето.

Нелекарствени лечения

При хроничен простатит се практикува интегриран подход, комбиниращ лекарствена терапия с нелекарствени методи. Това ви позволява да подобрите метаболитните процеси в простатната жлеза и да нормализирате функциите на органа, като по този начин избягвате по-нататъшното прогресиране на опасно заболяване.

Изборът на немедикаментозна терапия зависи от формата на заболяването и тежестта на симптомите. Днес урологичните клиники предлагат различни методи на физиотерапия за възстановяване на функционирането на простатната жлеза.

Масаж на простатата

масаж на простатата при простатит

Този метод за въздействие върху простатата трудно може да се нарече модерен, тъй като масажът се използва от няколко десетилетия, но това не променя неговата ефективност. В някои случаи е възможно да се спре неинфекциозното възпаление само с помощта на масаж, така че този метод все още остава популярен и търсен метод на лечение.

Техниката се състои в това, че урологът вкарва пръст в ректума на пациента, опипва простатата и я масажира няколко минути. Процедурата не причинява дискомфорт и е безболезнена. Сесията на такъв масаж продължава не повече от пет минути. Курсът на лечение се състои от 10 процедури, извършвани ежедневно или през ден.

Масажът на простатата може да се използва и като профилактично средство срещу екзацербации на хроничен простатит. Както показва практиката, няколко курса с почивка от 3-4 месеца са достатъчни, за да се отървете от болестта.

Съвременни хардуерни методи за лечение

физиотерапевтично лечение на простатит

Най-новите методи за лечение на простатит включват съвременни физиотерапевтични техники, като терапия с ударни вълни, микровълнова хипертермия и ултразвуково лечение. Всички тези методи са насочени към възстановяване на трофиката на простатната жлеза.

Терапията с ударна вълна се използва за лечение на последствията от хроничен простатит. Методът се основава на унищожаването на уплътненията, които се появяват в местата на хронично възпаление. Процедурата е малко болезнена, но намалява продължителността на общия курс на лечение на простатит с около половината.

Микровълновата хипертермия е метод за равномерно нагряване на тъканите на простатата. Този метод се е доказал при лечението на конгестивен простатит, тъй като бързо подобрява оттичането на простатния секрет и стимулира локалния кръвен поток и лимфния дренаж.

Ултразвуковото лечение засяга метаболитните процеси на тазовите органи. Тази техника значително подобрява ефекта от лекарствената терапия, което ви позволява да постигнете стабилна ремисия на хроничния простатит. Комбинацията от няколко съвременни техники ще ви помогне да се отървете от болестта завинаги, но това ще отнеме време.

Лазерна терапия

Един от съвременните методи на лечение е лазерната терапия. Излагането на простатна тъкан с лазер има положителен ефект върху скоростта на регенерация и засилва транспорта на кислород, като по този начин ускорява възстановяването. В допълнение, лазерната терапия ефективно премахва болката, тъй като спира отока на тъканите на простатата чрез стимулиране на микроциркулацията на кръвта.

Методът се използва в курс от 10 ежедневни процедури. Физиотерапията се извършва в болница или в специален кабинет на урологичната клиника. Процедурата е безопасна и безболезнена, първите резултати могат да бъдат оценени след 2-3 сесии.

Електротерапия

Въздействието на електрическия ток традиционно остава един от най-популярните нелекарствени методи за лечение на простатит, наред с магнитотерапията. Електрическата стимулация повишава тонуса на простатната жлеза, което е особено важно при хроничен простатит. Предимството на метода е подобряването на транспорта на лекарства до простатната жлеза, поради което е широко разпространена лекарствената електротерапия, базирана на прилагане на лекарство в областта близо до простатата с последващо излагане на електрически ток.

Най-популярните методи за електротерапия са електрофореза, дарсонвализация, галванизация.

Озонотерапия

Методът е доста ефективен и е известен със своето бактерицидно действие, но набира популярност само поради сложността на процедурата. Озонотерапията се състои в инжектиране на разтвор, обогатен с озон, в уретрата и ректума. В домашни условия процедурата не се провежда, а често се предлага в СПА лечение. Озонотерапията се отличава със своите мощни бактерицидни свойства, има положителен ефект върху скоростта на възстановяване на тъканите и повишава местния имунитет.

акупунктура

акупунктура при простатит

Китайските техники винаги са били използвани при лечението на простатит, но сега те отново набират популярност. Едно такова лечение е акупунктурата или акупунктурата. Процедурата включва инсталиране на игли в специални нервни точки, които отговарят за работата на различни органи и системи. Методът отпуска, облекчава стреса, помага за подобряване на притока на кръв, стимулира регенерацията на тъканите.

стволови клетки

Методът се основава на въвеждането на собствени стволови клетки на пациента в простатната жлеза. Това активира процеса на самолечение на тялото, почти моментално повишава имунитета, стимулира метаболитните процеси. Основното предимство на този метод е абсолютната сигурност. Недостатъкът е недоказана ефективност на техниката при лечение на простатит.

Хирудотерапия

Друг алтернативен метод на лечение е хирудотерапията. Методът включва инсталиране на медицински пиявици, чиято слюнка е мощен бактерициден агент. Самата процедура има положителен ефект върху микроциркулацията на кръвта, подобрява лимфния поток и премахва задръстванията в тазовите органи.

Защо простатитът е опасен и какво ще се случи без лечение?

Стартираният инфекциозен простатит е потенциално опасен за развитието на простатен абсцес. В допълнение, неправилното лечение може временно да намали симптомите, но ще доведе до факта, че заболяването става хронично, с което не е лесно да се справим. От своя страна напредналият хроничен простатит е потенциално опасен за развитие на сраствания, камъни в простатата, безплодие и импотентност. За да избегнете възможни усложнения, е необходимо да се консултирате с лекар за лечение навреме.