Простатит

Простатитът е възпаление на простатната жлеза.

признаци на простатит при мъж

Простатната жлеза (простатата) е орган на мъжката репродуктивна система, който се намира точно под пикочния мехур. Уретрата (уретрата) минава през дебелината на простатната жлеза. Следователно възпалителният процес в простатата незабавно засяга както половата функция, така и уринирането.

Простатитът е едно от най-често срещаните заболявания на пикочно-половата система на мъжете. С възрастта вероятността от заболяване се увеличава; смята се, че на 30-годишна възраст простатитът се открива при 30% от мъжете, при 40 - при 40%, при 50 години - при 50%, след 50 години простатитът се открива при почти всеки мъж.

Причини за простатит

Простатитът може да бъде причинен от инфекция. Причинителите на простатит са различни патогени: бактерии, вируси, гъбички, микроплазма, уреаплазма, хламидия.

Инфекцията може да проникне в простатната жлеза по няколко начина:

 • през уретрата - в този случай простатитът възниква като усложнение на уретрит (възпаление на уретрата);
 • с лимфен поток - инфекцията се пренася от други възпалени органи, предимно от червата. Проктит, хемороиди, дисбиоза могат да имат подобни последици.
 • с кръвен поток - инфекцията може да се пренесе дори от отдалечени огнища на възпаление, като например при синузит или кариес.

Не инфекцията обаче играе решаваща роля за появата на простатит. Инфекциозното възпаление в простатната жлеза обикновено се развива на фона на фактори, благоприятни за заболяването. Следователно, простатитът може да се развие сам, без инфекция. Основните причини за простатит са застой на секрети в простатната жлеза, както и нарушено кръвообращение в самата жлеза и околните й органи.

Фактори, допринасящи за стагнацията на секрецията на простатната жлеза и нарушената циркулация на кръвта в тазовите органи, и по този начин увеличаващи риска от простатит

 • продължително сексуално въздържание или, обратно, прекомерна сексуална активност, допринасяща за пренапрежение на простатната жлеза;
 • работа, при която трябва да сте предимно в седнало положение;
 • заседнал начин на живот;
 • проблеми с изпражненията (хроничен запек).

Фактори, допринасящи за проникването на инфекцията в простатната жлеза и по този начин увеличаващи риска от простатит:

 • продължителен стрес;
 • обща хипотермия на тялото;
 • хроничен алкохолизъм;
 • депресивно състояние на имунната система (може да е следствие от хронични инфекциозни заболявания, пренапрежение по време на спорт, хронична липса на сън, лошо хранене и др. ).

Усложнения на простатит

Проявите на простатит могат сериозно да разрушат живота сами по себе си, но простатитът също е опасен с възможни усложнения. Възпалението от фокус в простатната жлеза може да се разпространи в други органи и да причини:

 • везикулит (възпаление на семенните везикули);
 • коликулит (възпаление на семенната туберкула);
 • епидидимо-орхит (възпаление на тестисите и техните придатъци).

Оставен без лечение, простатитът често е причина за мъжко безплодие.

Симптоми на простатит

Основните симптоми на простатит са:

 • болка в долната част на корема, в лумбалната област, в слабините, в перинеума и гениталиите;
 • повишено уриниране (причинено от дразнене на нервните окончания);
 • Затруднено уриниране, непълно изпразване на пикочния мехур (причинено от подуване на простатната жлеза);
 • сексуална дисфункция.

Нарушенията на пикочно-половата система, като правило, карат човек да се тревожи и да се изнервя, така че простатитът често се придружава от симптоми на неврастения.

Простатитът може да се прояви както в остра, така и в хронична форма. Острият простатит обаче не е много често срещано заболяване. По-често простатитът развива хроничен простатит.

Симптоми на остър простатит

При остър простатит всички симптоми са ясно изразени. Болката е силна. Температурата обикновено се повишава. В тежки случаи температурата може да се повиши до 39-40 ° C. Възможно остро задържане на урина (загуба на способността за самостоятелно уриниране, когато пикочният мехур е пълен). Липсата на лечение може да доведе до гнойно сливане на простатната тъкан с образуването на абсцеси.

Симптоми на хроничен простатит

При хроничен простатит симптомите се изглаждат по-дълго и може да не предизвикват сериозно безпокойство за дълго време. Често простатитът се открива само по време на рутинен преглед. При хроничен простатит температурата обикновено не се повишава над 37 ° C, тоест е в нормални граници. Пациентите могат периодично да изпитват дискомфорт в перинеума и може да има дискомфорт при уриниране и дефекация. По време на изхождането може да се наблюдава отделяне от уретрата - това е характерен симптом на хроничния простатит.

Развитието на хроничен простатит води до проблеми с ерекцията. Това се дължи на участието във възпалителния процес на нервите, преминаващи през простатната жлеза, които са отговорни за еректилната функция.

Методи за диагностика на простатит

Първата стъпка при лечението на простатит е точната диагноза, тъй като курсът на лечение зависи от вида на заболяването.

Дигитално ректално изследване

При първото посещение на лекар трябва да сте подготвени за провеждането на дигитален ректален преглед на простатната жлеза.

Лабораторна диагностика

Комплексът от лабораторни изследвания за простатит включва анализ на секрецията на простатата (микроскопски и културни изследвания), общ анализ на урината (може да се предпише проба от 2 чаши - преди и след масаж на простатната жлеза) и обща кръв тест.

Ултразвук на простатата

Ултразвукът на простатата разкрива признаци на възпаление и структурни нарушения на тъканите на простатната жлеза, както и за изясняване на нейните размери.

Методи за лечение на простатит

В лечението на простатит участват лекари андролози или уролози.

Курсът на лечение зависи от вида на заболяването.

Лечението на хроничен простатит не е лесна задача. Този процес отнема време и интегриран подход, който включва антибиотична терапия, мерки за стимулиране на имунитета и кръвообращението в простатната жлеза, включително масаж на простатата и физиотерапия. Използват се методи като пръстов масаж на простатната жлеза, вибрационен масаж, електрическа стимулация на простатата, лазерна терапия с ректален сензор.

Освен това се нуждае от движение. За да избегнете рецидиви, трябва да се стремите да водите здравословен начин на живот.

Значението на лечението на хроничен простатит

Хроничният простатит трябва да се лекува незабавно. Ако откриете признаци на хроничен простатит, трябва да се консултирате с лекар, не трябва да се самолекувате.

Хроничният простатит може да се прояви в най-неподходящото време и да обърне всички житейски планове. Ето защо е толкова необходимо редовно да проверявате здравето си и да се консултирате с лекар, когато се появят първите тревожни симптоми.