Ефективни антибиотици за лечение на простатит

Възпалението на простатната жлеза е често срещано заболяване сред мъжете от различни възрасти, особено често патологията се диагностицира при пациенти над 50 години. Заболяването силно влошава качеството на живот, води до нарушено уриниране, плодовитост и потентност, а също така причинява болка.

антибиотик за простатит

Болестите трябва да се лекуват своевременно и изчерпателно. За това на пациента се предписват лекарства, физиотерапия и здравословен начин на живот. Антибиотиците при простатит от бактериален тип са един от основните методи за лечение, но е много важно да се избере подходящо средство и дозировка, за да бъде терапията ефективна.

Показания за назначаване на антибактериални състави

Преди да помислите кои антибиотици да приемате при простатит, трябва да разберете причината за появата му. Противно на мнението на много пациенти, възпалението на простатната жлеза възниква не само поради инфекция, но и поради дегенеративни нарушения в органа. В последния случай се открива неинфекциозен простатит.

За диагностициране на заболяването се извършва сеитбен резервоар или PRC анализ, с помощта на който лекарят ще открие патогена. Ако бактериите не са идентифицирани, тогава антибиотиците не са необходими. В този случай е показана симптоматична терапия, диета, упражнения и правилна сексуалност.

лекарят препоръчва антибиотици за простатит

Ако се открие левкоцит в тайната на простатата и патогенът също е идентифициран, тогава се диагностицира бактериален или туберкулозен простатит. И двата вида заболяване изискват специфично антибиотично лечение.

Често е достатъчен OCP анализ, който дава резултата още на следващия ден. След откриване на бактериите, лекарят ще предпише подходящ антибиотик за простатит. Ако лечението е неефективно, ще трябва да извършите резервоар за засяване на простатен сок, за да идентифицирате чувствителността към антибактериален агент.

Антибиотични групи

Какви антибиотици да пиете за простатит, само лекар може да отговори точно. Защото първо трябва да се открият бактериите. Ако се самолекувате, има голям риск да не отгатнете групата и да преведете болестта в хронична форма, което значително ще усложни процеса на лечение.

Също така трябва да разберете, че причината за патологията може да бъде гъбична инфекция, а не бактериална. В този случай антибиотиците няма да помогнат, ще трябва да вземете лекарство с противогъбичен ефект.

антибактериални лекарства за простатит

Лечението на остри и хронични форми на заболяването се извършва с помощта на следните групи лекарства:

  • Тетрациклини. Назначете, ако са открити бактерии: уреаплазма, микоплазма, enterobacteriaceae, хламидия, клибсиела, ентерококи, псевдоманада, серация, E. coli.
  • Флуорохинолон. Предписва се за следните бактерии: уреаплазма, микоплазма, гонокок, хламидия, протея, клебсиела, ешерихия коли и бацил на Кох.
  • Пеницилин. Показани, ако са открити: гонококи, ентеробактерии, ентерококи, клебсиела, протей, серация, ешерихия коли.
  • Цефалоспорини. Предписва се за такива бактерии: ентеробактерии, ентерококи, Klebsiella, Proteus, Escherichia coli.
  • Макролиди. Показани, ако се открият: гонококи, хламидия, уреаплазма, микоплазма.
  • Аминогликозиди. Предписва се за такива бактерии: Klebsiella, Enterobacteriaceae, Pseudomanada.
  • Оксихинолини. Те са ефективни срещу такива бактерии: уреаплазма, микоплазма, Trichomonas, klibsiella, Escherichia coli и др.

Най-често се предписват лекарства от групата на пеницилините и цефалоспорините. Макролидите се използват рядко, тъй като не са особено ефективни при простатит. Тетрациклините имат странични ефекти и рядко се предписват, ако не могат да се приемат други лекарства.

Аминогликозидите са ефективни при остър простатит. Те навлизат в простатата и се натрупват в нея, което помага да се отървем от инфекцията. За лечение на хронично протичане такъв антибиотик обикновено не се предписва, тъй като не е възможно да се постигне желаната концентрация на веществото в жлезата.

При хроничен простатит от бактериален тип лекарите най-често се спират на групата на флуорохинолоните. Те са най-ефективни при възпаление на простатната жлеза.

Но си струва да се отбележи, че флуорохинолоните имат сериозни странични ефекти и също така е забранено да се приемат до диагностициране на туберкулоза. Такива лекарства за туберкулоза на простатата трябва да се приемат в комбинация с други антибиотици, в противен случай лечението ще бъде неефективно, пациентът само ще губи време.

Списък на антибиотици за простатит

Най-добрите антибиотици за простатит са тези, които са избрани въз основа на резултатите от преглед от опитен лекар. Няма магическо хапче за всички болести, всички лекарства са ефективни по един или друг начин. Много е важно да изберете точно веществото, което е подходящо за лечение на конкретен вид простатит от идентифицирания патоген.

лекарят избира антибиотици за простатит

На фармацевтичния пазар е представена огромна гама от лекарства от всяка група:

  • пеницилини;
  • цефалоспорини;
  • аминогликозиди.

Рядко се предписват тетрациклини. Макролидите са показани главно в борбата с микоплазмата и хламидията.

Едно от най-ефективните лекарства за лечение на простатит е лекарство, което принадлежи към групата на оксихинолините. Инструментът помага да се отървете от повечето микроорганизми, които причиняват възпаление на простатата и пикочните пътища, а лекарството има и противогъбичен ефект.

Дозите за мъже се предписват индивидуално, в зависимост от причината за патологията, характеристиките на приема на определено лекарство и неговата форма на освобождаване.

Например, един антибиотик се предписва за пиене по 3 таблетки на ден, сутрин на обяд и вечер. А другият може да бъде предписан за инжектиране по 1 ампула на ден мускулно, по едно и също време. Лечението се провежда на курс, не е възможно да се отмени лекарството преди време, дори ако има подобрение.

Заключение

Всеки пациент трябва да помни, че антибиотиците са много сериозни лекарства, чиято неконтролирана употреба може да доведе до усложнения. Ето защо, ако мъжът има симптоми на простатит, той трябва да се консултира с уролог-андролог и да се изследва възможно най-скоро. Антибиотиците могат да се предписват само въз основа на точна диагноза.