Симптоми и лечение на хроничен простатит

Хроничен простатит

Хроничният простатит (ICD-10 код. N41. 1) е възпалителен процес, който се наблюдава повече от три месеца в тъканите на простатната жлеза. Нейната особеност е, че в почти 70% от всички случаи протича без никакви симптоми. И само 15% от пациентите се оплакват от прояви на заболяването. Всички останали мъже развиват симптоми, които само частично показват развитието на простатит и често могат да бъдат свързани с други заболявания. Ето защо е толкова важно да се консултирате с лекар, ако се появят някакви признаци, който след прегледа ще ви каже как да лекувате хроничен простатит.

Особеност на заболяването

Хроничният простатит може да се диагностицира не само при възрастни хора. Хората на млада и средна възраст също са податливи на болестта. В риск са тези, които водят заседнал начин на живот, придържат се към сексуално въздържание или упражнения в перинеалната област. Тоест вероятността от хроничен простатит при шофьори и спортисти е много по-висока, отколкото при всички останали.

Сред всички заболявания на мъжката репродуктивна система хроничният простатит е на първо място по разпространение, последван от рак и доброкачествена простатна хиперплазия ДПХ (аденом на простатата). Приблизително всеки трети мъж е изправен пред възпаление на простатата и всеки пети от тях страда от хронична форма на заболяването.

В повечето случаи причината за хроничния простатит са прехвърлените заболявания на пикочно-половата система, причинени от инфекции. Малко по-рядко се причинява от възпалителни процеси, свързани с промяна в хормоналния фон на мъжа.

Класификация

Подобно на други възпалителни заболявания, хроничният простатит може да има остър и хроничен стадий. Класификацията му се основава на следните характеристики:

 • Наличието на левкоцити в урината.
 • Наличието на патогенни бактерии в урината, еякулата или секретите на жлезата.

Въз основа на класификацията съществуват следните видове заболявания:

 1. Безсимптомният възпалителен простатит се характеризира с липсата на симптоми на хроничен простатит. Разкрива се случайно, когато пациент се обърне към лекар с някакво друго заболяване.
 2. Остър простатит с бактериална природа. Пациентът има остро възпаление на простатната тъкан, в урината присъстват патогенни бактерии, които водят до повишаване на температурата и развитие на интоксикация на тялото.
 3. Хроничен бактериален простатит. Лекарят отбелязва типичните признаци на хронично възпаление. И при анализа на урина и секрети се разкрива високо съдържание на левкоцити и бактерии.
 4. Синдром на хронична тазова болка. Подобна болезненост се счита за основен симптом, тъй като бактериите не се откриват. За да бъде диагностициран хроничен простатит, синдромът трябва да се наблюдава при мъж поне 3 месеца.

Причини за заболяването

Основната причина за хроничния простатит е проникването на патогени в простатната жлеза (ентерококи, колибацили или Pseudomonas aeruginosa и др. ). Бактериите могат да проникнат в простатата по три начина:

 • През уретрата.
 • Чрез кръвта.
 • През лимфата.

Според статистиката 90% от случаите на хроничен простатит са следствие от развитието на остър простатит или усложнение на уретрит.

В допълнение към бактериите, попаднали в простатата, причините за хроничния простатит могат да бъдат както следва:

 1. Сексуални инфекции (ППИ): херпес, трихомонада, гонокок, хламидия и др.
 2. Застояли процеси в тазовата област, които могат да провокират възпаление на простатата.
 3. Намален имунитет. Това може да доведе до: дефицит на витамини, хормонален дисбаланс, хипотермия, алергични реакции, значителен физически и емоционален стрес, нелекувани инфекции и др.
 4. Заседнал начин на живот.
 5. Голямо тегло.
 6. Нередовен сексуален живот или интимни разстройства.
 7. Травма на перинеума.
 8. Носенето на тясно бельо.
 9. Лошо хранене (преобладаване на пикантни храни в диетата).
 10. Ограничаване на уринирането.
 11. Разстройство на изпражненията.

Всичко това може да доведе до нарушения на кръвообращението в тазовата област, да допринесе за задръстванията и развитието на възпалителния процес.Последиците от липсата на терапия са безплодие и импотентност.

Симптоми на заболяването

Признаците на хроничен простатит могат да бъдат много различни. Най-често пациентът се оплаква от:

 • Намалена производителност.
 • Умора.
 • Повишена раздразнителност.
 • Безпокойство.
 • Нарушение на съня.
 • Летаргия.
 • Загуба на апетит.
 • Прекомерно изпотяване.

Местните симптоми включват:

 1. Нарушение на уринирането. Пациентът изпитва чести позиви, болезненост в началото и в края на уринирането.
 2. Болеща болка, която може да излъчва в слабините, сакрума, скротума, подпубисната кост или ректума.
 3. Болка по време на секс.
 4. Разряд с напрежение на тазовите мускули.

За разлика от острата фаза, при хронично заболяване половите дисфункции често са нарушени. Това се дължи на факта, че възпалителните процеси също са в застой, те засягат нервните окончания, които осигуряват предаването на импулси към мозъка. В резултат на това е възможна еректилна дисфункция, която отслабва или еякулация (преждевременна еякулация), тъпи усещания по време на оргазъм (изтрит оргазъм). Такива симптоми на хроничен простатит при мъжете водят до страх от близост, раздразнителност и в резултат на това се развива сексуална невроза.

Хроничният простатит може да бъде труден за лечение. Колко дълго трябва да приемате лекарството зависи от степента на патологията и продължителността на заболяването. В същото време е важно да запомните, че ако симптомите на болестта са изчезнали, това не означава окончателно излекуване. Тежките последици от хроничния простатит включват белези на жлезата. Този процес може да отиде в уретрата.

Диагностика на заболяването

Когато се свърже с лекар, той ще попита пациента за наличните симптоми. Особено внимание се обръща на честотата и естеството на болката, нарушенията на уринирането, сексуалната дисфункция. Но поради факта, че хроничният простатит може да протече без никакви прояви, е необходимо да се проведат определени изследвания:

 • Клиничен и бактериален анализ на урината, който определя броя на левкоцитите и наличието на патогенни микроорганизми.
 • Анализ на секрети, които могат да съдържат бактерии.
 • Изстъргване от лигавицата, при което се определя броят на левкоцитите, наличието на макрофаги и амилоидни тела.
 • Трансуретралният ултразвук дава възможност да се идентифицира ехо признакът на хроничен простатит и да се определи състоянието на простатата.

Висококачествената диагностика е значителна част от правилното лечение, тъй като дава възможност да се разграничи хроничният простатит от други патологии със сходни симптоми.

Лечение

Това заболяване трябва да има интегриран подход към терапията. В този случай пациентът трябва да се настрои за дългосрочно лечение. Схемата на лечение на хроничен простатит ще бъде индивидуална за всеки пациент. Обикновено пациентът не се нуждае от хоспитализация и той може да бъде лекуван у дома. Съвсем друг е въпросът, когато острата фаза на заболяването или обострянето му на фона на хронично възпаление на простатата подлежи на лечение. В болнични условия се използва антибиотична терапия и се извършва детоксикация. Ако е необходимо, е необходима операция.

Медикаментозна терапия

За комплексното лечение на хроничен простатит при мъжете се предписват лекарства, чието действие е насочено към премахване на инфекцията, нормализиране на кръвообращението и нивата на хормоните. За да направите това, използвайте:

 1. Антибиотици
 2. Противовъзпалителни нестероидни лекарства.
 3. Антихолинергици.
 4. Имуномодулатори.
 5. Ангиопротектори.
 6. Вазодилататорни лекарства.

Преди да назначи среща, лекарят ще направи анализ, за да определи патогена. Ако болестта не е от бактериален произход, тогава курсът на антибиотичната терапия ще бъде кратък. В случая, когато не е възможно да се определи видът на патологичната микрофлора чрез лабораторни методи, се използва хистологичен анализ на простатната тъкан.

При рецидив на заболяването се предписва антибиотична терапия с цел профилактика. За това се използва лекарство, което вече е използвано по време на лечението, но в по-ниска доза.

Знаейки какво е хроничен простатит и какво може да причини неговото развитие, специалистът ще обърне внимание на налягането в простатната жлеза и способността му да се свива. Ако тази функция е намалена, тогава в областта на таза може да възникне конгестия и възпаление на простатата. За нормализиране на интрауретралното налягане се предписват алфа-блокери.

Можете да избегнете болезнени инжекции и приемане на хапчета, като използвате супозитории за лечение.

При оплаквания от често и болезнено уриниране се използват нестероидни противовъзпалителни лекарства заедно с алфа-блокери.

В случай, че антибиотиците са неефективни и симптомите като болезненост и дизурия продължават, лечението се коригира така, че да е насочено към:

 • Премахване на болката. За това се използват трициклични антидепресанти.
 • Нормализиране на уринирането. Лечението се предписва след анализ на уринодинамиката. С хиперактивност на сфинктера са показани антихистамини, трициклични антидепресанти и промиване на пикочния мехур с антисептични разтвори. Ако такова лечение е неефективно, се използват невромодулация и физиотерапия.

Немедикаментозни методи

За да направи лечението с хапчета по-ефективно, лекарят може да препоръча физиотерапия (електрофореза, фонофореза, лазерна терапия, лечение с кал) и трансректална хипертермия, която се извършва, като се вземат предвид съществуващите промени в простатната тъкан и съпътстващи заболявания. При излагане на температура от 40 градуса се активира клетъчният имунитет. Когато са изложени на температура от 45 градуса, нервните окончания се потискат, което помага да се спре болката. Използването на лазерна терапия има биостимулиращ ефект.

При липса на противопоказания пациентът прави масаж на простатната жлеза. Често на пациентите се предписва курс на психотерапия и специални упражнения, които могат да укрепят мускулите на перинеума.

Лечение с народни средства

Наред с употребата на лекарства, проявите на хроничен простатит се лекуват с народни методи. Това лечение подобрява имунитета и намалява болката. За това освен фитопрепарати се използват запарки и отвари от билки, бани и др.

Курсът на лечение с фитопрепарати е най-малко 1 месец и трябва да бъде предписан от лекар, тъй като някои от тях могат да имат противопоказания за употреба. Лечението с алтернативни методи включва:

 1. Пийте много течности (чайове с липа, шипки, малини).
 2. Всеки ден преди хранене, трябва да изпиете 1 чаша прясно изцеден сок от моркови, круши, краставици.
 3. Ако пациентът е измъчван от болка, се използват иглолистни вани, с температура 37 градуса. Продължителността на процедурата е 20 минути.
 4. Прополис супозитории за хроничен простатит
 5. Ако пациентът не е алергичен към мед, той се препоръчва да яде до 100 грама от продукта дневно.
 6. У дома можете да направите свои собствени супозитории на основата на прополис или мед. Трябва да ги инсталирате в рамките на 1 месец. За да приготвите свещи с прополис, вземете смес от глицерин, желатин и вода в пропорции 5: 1: 2. Добавете там прополис и разпределете сместа върху пергамента. Поставете всичко в хладилника, където супозиториите са напълно втвърдени.
 7. Преди лягане се препоръчва да се направи клизма с пелин. За да направите това, 1 чаена лъжичка сухо растение се запарва в 1 литър вряща вода.

Лечението с тиквени семки, сок от алое, магданоз, кестен и жълтурчета също се счита за ефективно. Магданозът е противовъзпалителен и може да възстанови сексуалната функция. Билкарите препоръчват това лечение с това растение:

 • Пийте по 1 супена лъжица сок от магданоз всеки ден преди хранене.
 • 4 чаени лъжички растителни семена се заливат с 250 мл вряща вода и се настояват в термос за една нощ. На следващия ден пийте инфузия от 1 супена лъжица на всеки час.
 • 100 г от натрошения корен на растението се заливат с 1 литър вода, поставят се на бавен огън и се варят 10 минути. Бульонът се пие през деня.

Тиквените семки са ефективно средство за защита. Около 30 от тези семена съдържат дневна доза цинк, която е от съществено значение за здравето на мъжете. За лечение можете да направите такова лекарство. 500 г тиквени семки се смилат в месомелачка и се смесват с 200 грама натурален мед. От получената маса се правят топчета с големината на орех. Всеки ден трябва да ядете 2 от тези топки.

Прополисът помага за укрепване на защитните сили на организма и облекчаване на възпалението. Можете да закупите тинктурата му в аптеката. За лечение трябва да пиете чаша мляко всеки ден с 1 чаена лъжичка от тази тинктура.

Освен това за лечение се използват отвари от сладник, жълт кантарион, ехинацея, които се използват и в случаите, когато заболяването протича без очевидни симптоми.

Хирургическа интервенция

Често хроничният простатит не дава симптоми и пациентите търсят медицинска помощ, дори когато е имало сериозни промени в простатната жлеза и лекарствата за хроничен простатит вече са безсилни. Освен това такива усложнения могат да представляват заплаха за здравето на пациента. Пример за усложнение е склерозата на простатата.

Поради факта, че подобни усложнения често се откриват при млади мъже, лекарите използват минимално инвазивна хирургия. Показания за употребата му са: фимоза, неволно отделяне на урина или, обратно, задържането му, абсцес на простатата, значително увеличаване на размера на жлезата, запушване на уретрата или кървене. Има видове операции, които са показани за хронично възпаление:

 1. Обрязване - използва се, когато пациентът има фимоза. По време на операцията препуциума се дисектира.
 2. Простатектомията е радикална операция, при която простатата се отстранява напълно. Провежда се в случай на съмнение за наличие на злокачествен тумор.
 3. Резекцията на простатата е частично отстраняване на жлезата, в случай на нейни склеротични промени.
 4. Преди и след хирургично лечение на хроничен простатит
 5. Елиминиране на срастванията.
 6. Отцеждане на киста или абсцес. Произведено чрез ендоскопия. За дренаж се използва специална тръба с камера в края. Такова устройство се вкарва в лумена на уретрата и дава възможност за контрол на хода на операцията.
 7. В случай на оплаквания от различни сексуални разстройства (нарушение на оргазма, болезнена еякулация и др. ), На пациента се прави разрез на семепровода.

Резултатът от операцията ще зависи от навременността на диагнозата. В случаите, когато има аденом на простатата, проявите на хроничен простатит могат да бъдат размити. Това се наблюдава в 70% от случаите. 25% от мъжете научават за развитието на хроничен простатит по време на преглед за аденом. И само 5% от пациентите - по време на рутинен преглед.

Условието за операцията е липсата на ефект в случай на консервативно лечение на заболяването. Следователно операцията е необходима за предотвратяване на усложнения и подобряване на качеството на живот.

Трябва обаче да се има предвид, че дори след операцията, простатитът може да се върне. Това се случва при почти половината от оперираните пациенти. Противопоказание за всяка операция е:

 • Диабет.
 • Чернодробна патология.
 • Заболявания на дихателната система.
 • Психични разстройства.
 • Сърдечни заболявания.

Прогноза на заболяването

Всеки, който се сблъсква с такава диагноза, се интересува от това дали хроничният простатит може да бъде излекуван? Заболяването се счита за излекувано, ако симптомите не се проявяват за значителен период от време, нивото на левкоцитите в урината е в нормални граници, няма патогенни бактерии в тайната на простатата, уринирането и сексуалната функция се възстановяват.

Най-често прогнозата е благоприятна в случаите, когато заболяването не е довело до необратими процеси и пациентът следва предписаното лечение.

Профилактика на заболяванията

Всеки мъж на средна възраст трябва да се занимава с профилактика на заболявания на пикочно-половата система, което също ще помогне да се намали вероятността от хроничен простатит. За това е достатъчно:

 1. Придържайте се към основите на здравословния начин на живот, спортувайте.
 2. Яжте правилно. Важно е да ядете много протеини (месо и риба с ниско съдържание на мазнини, млечни продукти, яйца) и да ограничите количеството животински мазнини. В същото време от менюто трябва да се изключат консерви, пикантни, солени ястия и алкохол.
 3. Редовен сексуален живот. Важно е обаче да се избягва незащитен секс.

За да се предотврати заболяването на простатата, всеки мъж, особено след 35 години, трябва да следи здравето си и да води активен живот. Не пренебрегвайте медицински преглед, който винаги помага да се идентифицира простатитът навреме и да започне лечението му. Важно е да запомните, че е лечимо, ако бъде открито в началния етап и пациентът спазва всички предписания на лекаря.