Аденом на простатата: принципи на терапията

Около 30 милиона мъже по света - всеки трети от силния пол над 50 години и почти 90% от мъжете над 90 години страдат от аденом на простатата. Дори леко увеличаване на обема на жлезата може да бъде придружено от красноречива клинична картина, която намалява качеството на живот. Освен това сред хората има мнение, че доброкачественият тумор е само на един хвърлей от рака.

симптоми на простатит при мъж

За да подобрят прогнозата и да облекчат състоянието, мъжете поглъщат хапчета с шепи. Уролозите обаче предупреждават: не всички методи за лечение на аденом са ефективни. Освен това пациентът изобщо не винаги се нуждае от лечение.

Защо аз?

До днес надеждните причини за простатна хиперплазия са неизвестни, но е установена връзка между това заболяване и редица други патологии и състояния.

Мъжете с неблагоприятна наследственост (фамилна анамнеза за заболяването), както и затлъстяване, захарен диабет тип 2 и еректилна дисфункция са изложени на повишен риск от развитие на аденом на простатата. По-често тези, които водят заседнал начин на живот, са изправени пред доброкачествено увеличение на простатата в сравнение с атлетични и активни представители на силния пол.

Възрастта остава един от водещите рискови фактори за аденом. Заболяването рядко изпреварва мъжете под 40 г. Свързаната с възрастта „селективност" на аденомите се свързва с физиологични промени в хормоналните нива след 50 години. В тази връзка много експерти смятат хиперплазията на простатата за нормално състояние в напреднала възраст.

Почти рак ли е?

Има и добри новини за тези, които страдат от ДПХ. При рак на простатата хиперплазията се свързва само с общи симптоми и повишено ниво на специфичен за простатата антиген (PSA).

За да се изключи злокачествено заболяване, мъжете трябва да посетят лекар, ако имат проблеми с уринирането. Ако се потвърди доброкачественият характер на разширяването на жлезата, човек може да диша спокойно: аденомът не увеличава риска от рак и още повече не се "дегенерира" в рак.

Необходимо ли е да се лекува?

Ако симптомите на аденом са доста леки и не носят на мъжете силен дискомфорт, терапията за болестта се свежда до . . . изчакване. Ще се наложат обаче някои промени в начина на живот, а именно:

 • редовно уриниране, включително при липса на позив;
 • отхвърляне на вазоконстрикторни капки за нос (ксилометазолин и др. ) и антиалергични лекарства, по-специално антихистамини от 1-во поколение (хлоропирамин, клемастин и др. ), които могат да допринесат за задържане на урина;
 • свеждане до минимум на консумацията на алкохол и кофеин, които дразнят пикочните пътища и имат нежелан диуретичен ефект при аденом;
 • намаляване на ефекта от стресовите фактори;
 • редовна физическа активност;
 • замразяване изключване;
 • укрепване на тазовите мускули с упражнения на Кегел.

Ако въпреки промяната в начина на живот клиничната картина на аденом стане по-изразена или първоначално симптомите му създават силен дискомфорт на мъжа, се предписват лекарства.

Как да се лекува?

В случай на простатен аденом се използват лекарства от няколко фармакологични групи.

 1. Алфа блокери.Те включват доксазозин, тамсулозин, празозин. Те селективно блокират рецепторите, разположени в гладката мускулатура на простатата, шийката на пикочния мехур и простатната уретра, както и в самия пикочен мехур. Това води до намаляване на тонуса на гладката мускулатура и намаляване на симптомите на заболяването. Ефектът настъпва 1-2 седмици след началото на лечението, въпреки че понякога мъжете забелязват подобрение още в първите дни на лечението.
 2. 5-алфа редуктазни инхибитори.Лекарствата от тази група - финастерид и дутастерид - блокират ензима, който превръща мъжкия полов хормон тестостерон в по-активната му форма, дихидротестостерон. Това води до намаляване на размера на простатната жлеза и облекчаване на симптомите на аденом. Трябва обаче да се има предвид, че намаляването на нивото на активния тестостерон може да бъде свързано с много нежелани странични ефекти, като еректилна дисфункция и намалено либидо.
 3. Комбинирана терапия.Комбинации от алфа-блокери и инхибитори на 5-алфа редуктаза могат да бъдат предписани на пациенти, които имат тежки симптоми на аденом, заедно със значително увеличаване на размера на жлезата. На руския пазар е регистрирано комплексно лекарство, съдържащо комбинация от дутастерид + тамсулозин.
 4. PDE-5 инхибитори.Средствата от тази група включват известния силденафил, тадалафил, варденафил, които спомагат за отпускане на гладката мускулна тъкан на кавернозните тела, като по този начин увеличават притока на кръв към пениса. Наркотиците, които много мъже разглеждат единствено като средство за нормализиране на интимния живот, могат да улеснят живота с аденом. Най-силно изразен ефект в това отношение проявява тадалафил. Доказано е, че продължителната му употреба може значително да намали тежестта на симптомите на долните пикочни пътища, характерни за хиперплазията на простатата.

Но какво да кажем за „билките"?

Фитопрепаратите, които включват екстракти от различни растения и масла, са много популярни сред пациентите и лекарите.

 1. Екстракт от палма Sabal.Едно от най-известните билкови лекарства, използвани за лечение на аденом на простатата. Активните съставки са състав от мастни киселини, фитостероли и алкохоли, съдържащи се в екстракта. Точният механизъм на действие не е известен. Предполага се, че лекарството има антиандрогенен ефект, блокира 5-алфа-редуктазата и проявява противовъзпалителен ефект. Доказателствената база е изключително съмнителна: проучванията не са открили клинично значим ефект при лечението на лекарство за аденом на простатата.
 2. Екстракт от африканска слива.Предполага се, че механизмът на това лекарство се основава на противовъзпалителни и антиандрогенни свойства. Екстрактът от кората на африканската слива обаче е проучен много малко и, за съжаление, няма убедителни доказателства за неговата ефективност. По справедливост, заслужава да се отбележи, че проучване на Cochrane Collaboration показа, че екстрактът може да бъде полезен за намаляване на тежестта на симптомите на долните пикочни пътища. Лекарството изисква допълнително проучване.
 3. Тиквени семена.Те се използват в руската практика за лечение на аденоми в продължение на много десетилетия. Изследванията показват, че тиквените семки всъщност могат да облекчат симптомите на заболяването. В същото време преносимостта им е отлична. Предложеният механизъм на действие се основава на намаляване на тежестта на възпалителния процес.

Обобщавайки, подчертаваме, че аденомът на простатата може да бъде успешно контролиран както с помощта на бъдещи тактики, така и с помощта на съвременни лекарства. Основното нещо е да се уверите, че процесът е доброкачествен и след това можете да продължите да се радвате на живота със спокойно сърце.